Dania bez mięsa/ Makarony bez mięsa/ Na szybko/ Obiady/ Przekąski/ Przystawki

Domowe zielone pesto

Domowe zielone pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, mięs czy przystawek. Smakuje genialnie na grzankach!. Jeżeli uda Wam się kiedykolwiek przygotować pesto samodzielnie, na pewno nie sięgnięcie po te ze słoiczka – to zupełnie inny, aromatyczny i wspaniały smak! Już podczas samego przygotowywania pesto, w waszej kuchni będzie niesamowicie pachnieć bazylią, czosnkiem, parmezanem i oliwą. To doskonałe połączenie składników. Do przygotowania domowego pesto nie potrzebujecie, ani dużo czasu, ani wielu składników. Wystarczy pęczek świeżej bazylii, parmezan, orzechy (dowolne), czosnek, oliwa z oliwek i szczypta soli. Do tego moździerz, blender lub malakser. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu – gwarantuję, że będziecie zachwyceni.

Zajrzyjcie do przepisów z użyciem pesto:

Makaron z zielonym pesto z bazylii

Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem

Penne z pesto i kurczakiem

Przepis na domowe zielone pesto

Drukuj przepis
Czas gotowania: 10 minut

Składniki

  • 2 garście liści bazylii
  • garść startego parmezanu
  • garść orzechów piniowych/nerkowców (można użyć też słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przepis

1

Do zrobienia pesto możecie użyć moździerza lub blendera. W pesto przygotowanym w moździerzu będziecie mieć wyczuwalne orzechy - pesto będzie mniej roztarte. To przygotowane w blenderze będzie miało jednolitą konsystencję. Wybór zależy od Was. Ja osobiście wolę pierwszy wariant.

2

Liście bazylii oddzielamy od łodyg. Orzechy siekamy drobniej. Czosnek zgniatamy i obieramy z łupiny, a ser ścieramy na tarce.

3

Całość składników wkładamy do moździerza/naczynia, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy sól. Rozcieramy/blendujemy do powstania zwartej konsystencji.

4

Podajemy z ulubionymi dodatkami - mięsem, grzankami czy makaronem.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Marcela
    04/04/2023 at 19:53

    Uwielbiam pesto do makaronu czy na kanapkę 🙂 Kiedyś kupowałam gotowe, ale teraz jak mam rozdrabniacz ariete to sama przygotowuję i to jest super sprawa! W dodatku idzie bardzo szybko 🙂

  • Reply
    Magdalena
    15/07/2019 at 20:47

    pyszne, domowe, zdrowe:)

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top