Domowe zielone pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, mięs czy przystawek. Smakuje genialnie na grzankach!. Jeżeli uda Wam się kiedykolwiek przygotować pesto samodzielnie, na pewno nie sięgnięcie po te ze słoiczka – to zupełnie inny, aromatyczny i wspaniały smak! Już podczas samego przygotowywania pesto, w waszej kuchni będzie niesamowicie pachnieć bazylią, czosnkiem, parmezanem i oliwą. To doskonałe połączenie składników. Do przygotowania domowego pesto nie potrzebujecie, ani dużo czasu, ani wielu składników. Wystarczy pęczek świeżej bazylii, parmezan, orzechy (dowolne), czosnek, oliwa z oliwek i szczypta soli. Do tego moździerz, blender lub malakser. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu – gwarantuję, że będziecie zachwyceni.
Zajrzyjcie do przepisów z użyciem pesto:
Makaron z zielonym pesto z bazylii
Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem
Penne z pesto i kurczakiem
Przepis na domowe zielone pesto
Drukuj przepisSkładniki
- 2 garście liści bazylii
- garść startego parmezanu
- garść orzechów piniowych/nerkowców (można użyć też słonecznika)
- 2 ząbki czosnku
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przepis
Do zrobienia pesto możecie użyć moździerza lub blendera. W pesto przygotowanym w moździerzu będziecie mieć wyczuwalne orzechy - pesto będzie mniej roztarte. To przygotowane w blenderze będzie miało jednolitą konsystencję. Wybór zależy od Was. Ja osobiście wolę pierwszy wariant.
Liście bazylii oddzielamy od łodyg. Orzechy siekamy drobniej. Czosnek zgniatamy i obieramy z łupiny, a ser ścieramy na tarce.
Całość składników wkładamy do moździerza/naczynia, zalewamy oliwą z oliwek i dodajemy sól. Rozcieramy/blendujemy do powstania zwartej konsystencji.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - mięsem, grzankami czy makaronem.
2 komentarze
Marcela
04/04/2023 at 19:53Uwielbiam pesto do makaronu czy na kanapkę 🙂 Kiedyś kupowałam gotowe, ale teraz jak mam rozdrabniacz ariete to sama przygotowuję i to jest super sprawa! W dodatku idzie bardzo szybko 🙂
Magdalena
15/07/2019 at 20:47pyszne, domowe, zdrowe:)