Mięsa/ Obiady

Pierś z kurczaka z gorgonzolą zapiekana w szynce parmeńskiej

Apetyt na mięsa mi wzrasta jedząc takie pyszności. Dodatkowo, danie do zrobienia w 20 minut. Uratuje każdego, kto nie potrafi gotować, a chciałby zaskoczyć gości.
Roladki:
– pierś z kurczaka
– szynka parmeńska
– gorgonzola
– oliwa z oliwek
– zioła prowansalskie
– wykałaczki
Sałata:
– mix sałat
– pomidory suszone w zalewie
– orzechy włoskie
– olej z orzechów włoskich
Pierś z kurczaka porcjujemy na cieńsze płaty, po czym lekko rozbijamy. Na desce do krojenia kładziemy plaster/plastry szynki parmeńskiej, tak, aby szerokością były podobne do piersi, kładziemy na nie kurczaka oraz kawałek gorgonzoli (najlepiej na samym środku, aby wypłynęło jej jak najmniej podczas pieczenia). Tak przygotowane roladki spinamy w kilku miejscach wykałaczkami. Wkładamy je do formy do zapiekania, wcześniej posmarowanej oliwą, po czym roladki także polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatę. Do zieleniny dodajemy posiekane orzechy włoskie, pokrojone pomidory suszone oraz polewamy olejem z orzechów. Wszystko mieszamy i podajemy z gotową już piersią.
Oczywiście roladki można podawać także z Waszymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    Renata Pawlowska
    26/02/2013 at 17:07

    Ale smaka mi narobiłaś:)
    Pozdrawiam!
    Kalejdoskop Renaty

  • Reply
    maleńka
    25/02/2013 at 11:27

    Mniami!

  • Reply
    Szana
    23/02/2013 at 19:15

    niesamowicie apetycznie całość wygląda 😉

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top