Mięsa/ Obiady

Pikantny kurczak z warzywami

Miało być inaczej, z kiełkami, bez selera. Nie wszystko co mi się zamarzy, można od ręki dostać w sklepie, a że czasu nie było… wzięłam pierwsze lepsze na co trafiłam i trafiłam w dziesiątkę!
Składniki (według uznania):
– kilka udek kurczaka
– papryka
– marchewka
– seler naciowy
– sól i pieprz
– curry
– kurkuma
– imbir
– chilli
– papryka ostra i słodka
– olej do smażenia
– ryż
Udka smażymy z obu stron na złocisty kolor oraz dusimy około 15-30 minut. Po wystygnięciu oddzielamy mięso od kości i je rozdrabniamy. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchew, selera i paprykę kroimy w paski/słupki. Rozgrzewamy olej, po czym podsmażamy marchew i selera, aż lekko zmiękną. Następnie dodajemy paprykę i kurczaka, a także wszystkie przyprawy – tak naprawdę co nam się tylko zamarzy 🙂 Jedni lubią mniej, inni bardziej pikantnie. Całość mieszamy i smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. Podajemy z ugotowanym ryżem. Możecie udekorować danie liśćmi selera, jak to zrobiłam ja 🙂
Jak ugotować ryż, aby był klejący? 🙂
 
– płuczecie ryż w dużej ilości wody
– wlewacie do garnka 2 szklanki wody i wsypujecie 1 szklankę ryżu
– nie solicie
– gotujecie na dużym ogniu do wrzenia
– zmniejszacie gaz i gotujecie pod przykryciem, do czasu, aż woda się wchłonie
Smacznego! 🙂
 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    anoriell
    02/03/2013 at 20:45

    Wygląda super. Już powoli kończyły mi się pomysły na kurczaka a tu proszę: przepis jak znalazł :))

     
  • Reply
    Olka
    25/02/2013 at 08:59

    Same pyszne składniki, świetny obiad 🙂

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top