Obiady/ Przekąski

Zapiekane, nadziewane ziemniaczki boczkiem i cebulą

Sposób na zrobienie czegoś z niczego zawsze się sprawdza. Zapiekane, nadzianie ziemniaczki będą idealną przekąską w te chłodne wieczory. Zapieczone z żółtym serem lub camembertem – co kto lubi.
Składniki (składniki wg uznania):
– kilka sporych ziemniaków
– boczek
– ser żółty
– camembert
– czosnek
– cebula
– zioła prowansalskie
– olej do smażenia
– sól i pieprz
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach na półtwardo. Kiedy wystygną kroimy na pół i w każdej połówce wydrążamy gniazdko. W międzyczasie na patelni podsmażamy czosnek, cebulkę oraz boczek. Nadzienie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy je do ziemniaczków, posypujemy startym serem lub camembertem oraz posypujemy ziołami. Zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut.
Do ziemniaczków będzie idealny sos czosnkowy lub jogurt naturalny 🙂
Smacznego!
 

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    20/02/2013 at 18:31

    Dobra przystawka:)

     
  • Reply
    Anulla
    20/02/2013 at 18:11

    pyszne!:) poproszę troszeczkę:)

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top