Mięsa/ Obiady

Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką i ziemniakami

Lubię dania jednogarnkowe z tego względu, że moja kuchnia po takim gotowaniu jest… czysta! 🙂 A tak bardziej na serio, zadowala mnie ich łatwość przygotowania oraz nieskończone możliwości łączenia składników.

Mięso z łopatki do takich dań jest idealne, bo jest soczyste i gdzieniegdzie tłuste, co lubię.


Potrzebujemy na dwie porcje:

  • olej do smażenia
  • mała cebula
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2 szczypty tymianku
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • pół pomarańczowej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (2 razy większe niż mięso) i obgotowujemy, aby delikatnie zmiękły. Paprykę kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę z mięsem. Czekamy, aż się mocno przyrumieni, kiedy to się stanie, dolewamy odrobinę wody, aby przykryła do połowy mięso, a następnie doprawiamy – dodajemy paprykę, tymianek, sos sojowy oraz całe ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, a mięso lekko przywrze do patelni, znowu dolewamy wody. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż mięso troszkę zmięknie.

Krok 3

Kiedy mięso zmiękło, dodajemy ziemniaki oraz paprykę. Dusimy przez około 15 minut, aby smaki się wymieszały. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.


gulasz_łopatka_wieprzowa_2

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    oliwa z oliwek
    26/12/2015 at 23:21

    Jaki został użyty olej do tego dania? 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      30/12/2015 at 10:24

      Tak jak to widać w przepisie 🙂 Podsmażałam na nim mięso

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top