Lubię dania jednogarnkowe z tego względu, że moja kuchnia po takim gotowaniu jest… czysta! 🙂 A tak bardziej na serio, zadowala mnie ich łatwość przygotowania oraz nieskończone możliwości łączenia składników.
Mięso z łopatki do takich dań jest idealne, bo jest soczyste i gdzieniegdzie tłuste, co lubię.
Potrzebujemy na dwie porcje:
- olej do smażenia
- mała cebula
- 600 g łopatki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- 2 szczypty tymianku
- łyżka sosu sojowego
- 3 średnie ziemniaki
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- pół pomarańczowej papryki
- pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki
Krok 1
Mięso kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki (2 razy większe niż mięso) i obgotowujemy, aby delikatnie zmiękły. Paprykę kroimy w paski. Cebulę kroimy w pióra.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę z mięsem. Czekamy, aż się mocno przyrumieni, kiedy to się stanie, dolewamy odrobinę wody, aby przykryła do połowy mięso, a następnie doprawiamy – dodajemy paprykę, tymianek, sos sojowy oraz całe ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy woda odparuje, a mięso lekko przywrze do patelni, znowu dolewamy wody. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, aż mięso troszkę zmięknie.
Krok 3
Kiedy mięso zmiękło, dodajemy ziemniaki oraz paprykę. Dusimy przez około 15 minut, aby smaki się wymieszały. Doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
2 komentarze
oliwa z oliwek
26/12/2015 at 23:21Jaki został użyty olej do tego dania? 🙂
Kasia Nowakowska
30/12/2015 at 10:24Tak jak to widać w przepisie 🙂 Podsmażałam na nim mięso