Pieczarki Portobello to kuzynki białych pieczarek. Są podobne w smaku, jednak bardziej mięsiste, większe oraz mają brązowy kolor. Do ich faszerowania należy użyć dość ostrych, wyczuwalnych produktów oraz sporej ilości przypraw, aby nie były zbyt mdłe. Niektórzy zaś twierdzą, że pieczarki w smaku przypominają grillowane mięso – w tym przepisie, jednak ten smak jest niewyczuwalny. Przed faszerowaniem Portobello polecam je nieco podpiec, aby nie były surowe – wszystko znajdziecie w poniższym przepisie. Pomysłów na faszerowane pieczarki w internecie jest bardzo dużo, jednak ja wybrałam, jako farsz mięso mielone – wiem, że lubicie wszystko co jest nim faszerowane 😉 Sprawdźcie także inne, smaczne przepisy!
Cukinie faszerowane mięsem mielonym
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką
Przepis na pieczarki Portobello faszerowane mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- 10 pieczarek Portobello
- papryka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść szczypiorku + do ozdoby
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 50 g sera cheddar
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia oraz posmarowania papieru do pieczenia
- śmietana lub sos czosnkowy do podania
- papier do pieczenia
Przepis
Pieczarki myjemy, osuszamy i pozbywamy się z nich nóżek. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy cienką warstwą oleju. Wykładamy pieczarki na blachę kapeluszami do dołu i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli z pieczarek nie odparuje cała woda, wylejcie ją z kapeluszy.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Paprykę i cebule kroimy w drobną kostkę. Czosnek i szczypiorek siekamy.
Podsmażamy powyższe składniki na rozgrzanym oleju na dużym ogniu. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone i smażymy do zrumienienia.
Następnie dodajemy przyprawy: paprykę ostrą i słodką, kmin rzymski, pieprz ziołowy, a na końcu dodajemy koncentrat. Całość przykrywamy i dusimy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kiedy farsz nieco ostygnie, dodajemy do niego ser starty na grubych oczkach i dokładnie mieszamy. Następnie faszerujemy pieczarki.
Wykładamy ponownie na blaszkę, na wysmarowany olejem papier do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach - do momentu, aż farsz się zrumieni. Podajemy ciepłe ze śmietaną lub sosem czosnkowym, posypane szczypiorkiem.
2 komentarze
Ewelka248
28/04/2020 at 10:48Czy można użyć zwykłych pieczarek i mięsa z indyka?
Kasia Nowakowska
28/04/2020 at 19:04Wydaje mi się, że bez problemu 🙂