Cukinie faszerowane mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim cukinie. Cukinie faszerowane z mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki 🙂 Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości.
Zobacz też:
Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym
Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami
Wegetariański pasztet z cukinii
Przepis na cukinie faszerowane
Drukuj przepisSkładniki
- 2 cukinie
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka oregano
- ser żółty do posypania cukinii
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- opcjonalnie: śmietana do podania
Przepis
Cukinie kroimy na pół (wzdłuż) i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych - wydrążamy z nich łódeczki. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się zeszklą, dodajemy na patelnię mięso.
Mięso smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do niego pokrojonego pomidora, oregano oraz słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy cukinie.
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy cukinie i nakładamy na nie pomidorki oraz posypujemy startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe.
Porady
Jeżeli lubicie zapiekanki bardziej przypieczone, chrupiące, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę piekarnika.
0 komentarzy