Zupa ogórkowa jest smaczną, treściwą i bardzo dobrze znaną zupą, którą lubi większość osób. Wielu z nas kojarzy się ona z dzieciństwem i wracamy do niej z dużym sentymentem. Smak zupy ogórkowej w dużej mierze zależy od ogórków kiszonych, których użyjemy. Najlepsze są te domowe lub te z beczki, które można kupić w sklepie na wagę. Zupa ogórkowa może być gotowana na wywarze drobiowym, jak i wieprzowym, np. na żeberkach. Moją ogórkową zaprawiam śmietaną oraz dodaję sporą ilość koperku. Mam nadzieję, że posmakuje Wam poniższy przepis i chętnie do niego wrócicie.
Zobacz też:
Krupnik z grzybami
Krupnik tradycyjny – jak ugotować?
Zupa pomidorowa
Rosół – jak ugotować?
Przepis na zupę ogórkową
Drukuj przepisSkładniki
- porcja rosołowa
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- szczypta ziaren pieprzu
- 3 ziemniaki
- łyżka masła
- 300 g ogórków kiszonych
- 200 ml kwasu z ogórków
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- garść koperku
- sól do smaku
Przepis
Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy utworzą się szumowiny, zdejmujemy je i do wywaru wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około 30 minut.
Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do całości. Gotujemy kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Po czym z wywaru wyjmujemy marchewkę, pietruszkę, seler i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodając warzywa ponownie do wywaru.
W międzyczasie ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy około 10 minut na maśle, do momentu, aż woda z ogórków odparuje. Ogórki dodajemy do zupy oraz dolewamy do niej 200 ml wody z ogórków. Zagotowujemy.
Do miseczki odlewamy chochlę zupy i dodajemy do niej dwie łyżki śmietany - mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Roztwór wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek.
0 komentarzy