Pewnie wielu z Was postanawia upiec na święta coś na ostatnią chwilę. Dlatego też śpieszę do Was z przepisem, na który potrzebujecie około 30 minut na przygotowania i 50 minut pieczenia – łącznie godzinę i dwadzieścia minut 🙂 Ten przepis na łatwy i szybki piernik będzie idealny, dla osób które nie miały czasu na pieczenie pierniczków lub mają w kuchni dwie lewe ręce. Piernik możecie dodatkowo oblać czekoladą, jednak ja z niej zrezygnowałam ze względu na kaloryczność. Ciasto jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Pycha!
Łatwy i szybki piernik piekłam w keksówce o wymiarach 20×10.
Zobacz też:
Proste ciasto z gruszkami
Oszukany sernik na kruchym cieście
Proste ciasto bananowe
Muffinki czekoladowe
Wściekła szarlotka Babci Zosi
Sernik wiedeński z rodzynkami
Sernik wiedeński z rodzynkami
Przepis na łatwy i szybki piernik
Drukuj przepisSkładniki
- pół szklanki cukru
- pół szklanki miodu
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 40 g mieszanki przypraw do piernika
- 250 g mąki tortowej
- papier do pieczenia do wyłożenia formy
- około pół szklanki powideł do przełożenia piernika
- opcjonalnie: czekolada do polania
Przepis
W rondelku łączymy cukier z miodem i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Po czym odstawiamy na około 15 minut, aż odrobinę ostygnie, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej przelać cukier i miód w plastikową/szklaną miskę, ponieważ do garnka może przywierać.
Następnie co cukru i miodu wbijamy jajka, cały czas ucierając. Po czym dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanych składników dodajemy kolejno: płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 łyżki kakao, 40 g przyprawy do piernika, mieszamy. Na samym końcu dodajemy małymi partiami mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut.
Po ostygnięciu piernika, kroimy go wzdłuż i przekładamy powidłami. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby powidła wchłonęły się w ciasto i również je skleiły.
Piernik można także polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.
0 komentarzy