Boże Narodzenie/ Desery/ Wypieki

Łatwy i szybki piernik

Pewnie wielu z Was postanawia upiec na święta coś na ostatnią chwilę. Dlatego też śpieszę do Was z przepisem, na który potrzebujecie około 30 minut na przygotowania i 50 minut pieczenia – łącznie godzinę i dwadzieścia minut 🙂 Ten przepis na łatwy i szybki piernik będzie idealny, dla osób które nie miały czasu na pieczenie pierniczków lub mają w kuchni dwie lewe ręce. Piernik możecie dodatkowo oblać czekoladą, jednak ja z niej zrezygnowałam ze względu na kaloryczność. Ciasto jest wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Pycha!

Łatwy i szybki piernik piekłam w keksówce o wymiarach 20×10.

Zobacz też:

Proste ciasto z gruszkami

Oszukany sernik na kruchym cieście

Proste ciasto bananowe

Muffinki czekoladowe

Wściekła szarlotka Babci Zosi

Sernik wiedeński z rodzynkami

Sernik wiedeński z rodzynkami

Przepis na łatwy i szybki piernik

Drukuj przepis
Porcji: forma o wymiarach 20x10 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g mieszanki przypraw do piernika
  • 250 g mąki tortowej
  • papier do pieczenia do wyłożenia formy
  • około pół szklanki powideł do przełożenia piernika
  • opcjonalnie: czekolada do polania

Przepis

1

W rondelku łączymy cukier z miodem i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Po czym odstawiamy na około 15 minut, aż odrobinę ostygnie, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej przelać cukier i miód w plastikową/szklaną miskę, ponieważ do garnka może przywierać.

2

Następnie co cukru i miodu wbijamy jajka, cały czas ucierając. Po czym dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

3

Do tak przygotowanych składników dodajemy kolejno: płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 łyżki kakao, 40 g przyprawy do piernika, mieszamy. Na samym końcu dodajemy małymi partiami mąkę i mieszamy do połączenia składników.

4

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

5

Po ostygnięciu piernika, kroimy go wzdłuż i przekładamy powidłami. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby powidła wchłonęły się w ciasto i również je skleiły.

6

Piernik można także polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top