Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem to danie, które przygotujecie w 15 minut. Do tego przepisu nie potrzebujecie również dużej ilości składników. Więc przepis jest szybki oraz łatwy, a wiem, że takie lubicie 🙂 Smak daniu nadaje masło z oliwą, czosnek oraz chili. Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi smakuje najlepiej podany od razu do przygotowaniu. Sekret tego dania tkwi w jego świeżości. Spróbujcie koniecznie go przygotować. Jeżeli nie przepadacie za ostrymi smakami, pomińcie dodawanie chili, ale zamiast niej dodajcie słodką paprykę.
Zobaczcie również inne przepisy z użyciem krewetek:
Krewetki z czosnkiem, chili i kolendrą
Risotto z krewetkami i cukinią
Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni
Przepis na makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 2 garście/opakowanie obranych, mrożonych krewetek
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- bazylia do ozdoby
- szczypta chili
- sól i pieprz
- makaron do podania
Przepis
Krewetki odmrażamy. Pomidorki kroimy na pół. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, a następnie wrzucamy na nią czosnek i smażymy kilka minut do zeszklenia, aby puścił smak.
Następnie na patelnię dodajemy krewetki oraz pomidorki - smażymy około 5 minut intensywnie mieszając. Doprawiamy chili, solą i pieprzem.
Tak przygotowane składniki łączymy z ugotowanym makaronem i dokładnie mieszamy. Danie posypujemy bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
2 komentarze
Agnieszka
25/08/2021 at 17:59Dziś testowałam ten przepis,pycha! Trafia do mojego jadłospisu 😄 Dziękuję 🙂
Magdalena
02/01/2020 at 20:39prosto i pysznie!