Szaszłyki z krewetkami i ananasem to wspaniała przekąska, która sprawdzi się przede wszystkim w wakacyjnym okresie grillowym. Przyznam, że pierwszy raz ją przygotowywałam i zachwycona, a wręcz oczarowana.
Grillowane krewetki idealnie komponują się ze słodkim ananasem!
Jeżeli chcecie zaoszczędzić czas, zamiast na grillu, możecie przygotować szaszłyki na patelni grillowej, tak jak zrobiłam to ja. Przy okazji, miałam możliwość przetestować mój nowy nabytek, patelnię grillową Woll, z serii Diamond. Zwróciłam na patelnie szczególną uwagę dlatego, że… ma odpinaną rączkę. Kto uwielbia spędzać czas przy garach, doskonale wie, że przechowywanie dużej ilości patelni to „ciężki temat”. Dzięki odpinanej rączce tę patelnię grillową bez problemu mogę schować do każdej szafki, a także używać jej w piekarniku, jako naczynie. Grillowane produkty również nie przywierają do patelni, ponieważ posiada ona powłokę „non-stick” – to największa zaleta produktów marki – smażenie jest przyjemnością, można zapomnieć o przywierającej na patelni panierce czy „rozlecianych” kotletach. Dodatkowo nieprzywierająca powłoka ma, aż 5 warstw i jest odporna na wszelkie zarysowania. Patelnia bardzo długo zachowuje ciepło oraz równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu produkty są wysmażone dokładnie z każdej strony. Co ciekawe, producent daje nam gwarancję, aż 25 lat. Niewiarygodne! 😉
Specjalnie dla Was mam także rabat na wszystkie patelnie ze sklepu 😉
Kod rabatowy to BAZYLIA15 –15% cały asortyment. Kod ważny do 30.08.17
Przepis na szaszłyki z krewetkami i ananasem
Drukuj przepisSkładniki
- 250 g oczyszczonych krewetek
- 2 plastry świeżego ananasa
- garść natki pietruszki/kolendry
- Sos: sok z połowy limonki, łyżka sosu sojowego, łyżka syropu klonowego/miodu, pół łyżeczki ostrej papryki chilli, posiekany ząbek czosnku
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
- patyczki do szaszłyków
Przepis
Składniki na sos dokładnie mieszamy i zalewamy nimi krewetki, odstawiamy na 5 minut.
Ananasa kroimy w kostkę.
Następnie nadziewamy krewetki oraz ananasa na patyczki do szaszłyków.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po 2 minuty.
Na koniec posypujemy natką/kolendrą.
0 komentarzy