Dania bez mięsa/ Przekąski/ Przystawki

Tempura z brokuła

tempura z warzyw

Tempura z brokuła to pyszna przekąska, która sprawdzi się szczególnie podczas spotkań w gronie znajomych. Można podawać ją z dowolnymi sosami, jak sos słodki chili, sos czosnkowy czy nawet ketchup. Jeżeli lubicie sos sojowy, także możecie potraktować go, jako ciekawy dodatek do tej smacznej przekąski. Tempura to inaczej kawałki warzyw/owoców morza/kurczaka w cieście naleśnikowym, które są smażone na gorącym oleju, dzięki czemu są wyjątkowo chrupiące. Przygotowanie tempury nie jest trudne, jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Ciasto powinno być schłodzone, a olej rozgrzany – dzięki czemu nasze przekąski będą bardziej chrupkie.

Zobacz też:

Nuggetsy z kurczaka – pieczone

Cukinia w cieście

Przepis na tempurę z brokuła

Drukuj przepis
Porcji: 15-20 Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • mały brokuł
  • szklanka mąki
  • szklanka wody mineralnej
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • około 0,5 l do smażenia

Przepis

1

Brokuła dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy około 5-10 minut w osolonej wodzie, aż zrobi się miękki. Studzimy.

2

Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy wodę, jajko i dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą, aż powstanie konsystencja ciasta naleśnikowego. Następnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz ostrą papryką.

3

W rondelku rozgrzewamy olej, co najmniej 5 minut na dużym ogniu. Musi być bardzo gorący, aby tempura była chrupiąca. Różyczki maczamy kolejno w cieście, wkładamy do oleju i smażymy kilka minut do zrumienienia.

4

Aby panierka była złota i chrupiąca, smażcie kawałki brokuła małymi partiami. Jeżeli włożymy dużo na raz, olej straci swoją temperaturę i nie uzyskamy takiego efektu.

tempura z warzyw
tempura z warzyw

Miseczki ze zdjęć znajdziecie u Dekory Nati.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top