Dania bez mięsa/ Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to kolejny pomysł na szybki obiad – za to właśnie lubię zupy krem, ponieważ są proste w przygotowaniu. Ważne jest, aby zupę dobrze doprawić (sugerując się także własnymi upodobaniami smakowymi), ponieważ kalafior po ugotowaniu sam w sobie jest nieco mdły. Odpowiednie proporcje przypraw sprawią, że zupa nabierze charakteru. Jeżeli lubicie orientalne smaki, możecie poeksperymentować i do zupy dodać na przykład odrobinę curry czy kurkumy, w końcu do odważnych świat należy!


Zupę podajcie najlepiej z koperkiem i grzankami. Mam nadzieję, że zachwyci Waszych domowników oraz gości. Smacznego!


Zobaczcie też:

8 przepisów na zupy krem

Placuszki z kalafiora

Przepis na krem z kalafiora

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • główka kalafiora
  • około 1,5 l bulionu
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pieprz i sól do smaku
  • koperek do podania
  • olej do smażenia

Przepis

1

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na oleju.

2

Następnie dodajemy kawałki kalafiora i smażymy do zeszklenia.

3

Całość zalewamy gorącym bulionem i kiedy się zagotuje, blendujemy zupę.

4

Po zblendowaniu dodajemy musztardę i inne przyprawy.

5

Podajemy z koperkiem i grzankami.

krem_z_kalafiora_przepis_2

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top