Zupa krem z kalafiora to kolejny pomysł na szybki obiad – za to właśnie lubię zupy krem, ponieważ są proste w przygotowaniu. Ważne jest, aby zupę dobrze doprawić (sugerując się także własnymi upodobaniami smakowymi), ponieważ kalafior po ugotowaniu sam w sobie jest nieco mdły. Odpowiednie proporcje przypraw sprawią, że zupa nabierze charakteru. Jeżeli lubicie orientalne smaki, możecie poeksperymentować i do zupy dodać na przykład odrobinę curry czy kurkumy, w końcu do odważnych świat należy!
Zupę podajcie najlepiej z koperkiem i grzankami. Mam nadzieję, że zachwyci Waszych domowników oraz gości. Smacznego!
Zobaczcie też:
8 przepisów na zupy krem
Placuszki z kalafiora
Przepis na krem z kalafiora
Drukuj przepisSkładniki
- główka kalafiora
- około 1,5 l bulionu
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki białego pieprzu
- pieprz i sól do smaku
- koperek do podania
- olej do smażenia
Przepis
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na oleju.
Następnie dodajemy kawałki kalafiora i smażymy do zeszklenia.
Całość zalewamy gorącym bulionem i kiedy się zagotuje, blendujemy zupę.
Po zblendowaniu dodajemy musztardę i inne przyprawy.
Podajemy z koperkiem i grzankami.
0 komentarzy