Mięsa/ Obiady

Kotlety schabowe z prostą sałatką ziemniaczaną

Ochoty na schabowe nabrałam przeglądając książkę Basi z Master Chef. W oryginalnym przepisie użyto cielęciny, ja zaś pospolicie usmażyłam wieprzowiny. Sałatkę ziemniaczaną zrobiłam także według własnego uznania, bo jednak nie lubię całkowicie kopiować przepisów. Było smakowicie i domowo 😉
Składniki:
– około 350 g schabu (5 kotletów)
– 4 spore ziemniaki
– 4 rzodkiewki
– kilka gałązek koperku
– mąka do panierki
– bułka tarta do panierki
– 2 jajka
– sól i pieprz
– łyżka octu
– olej rzepakowy
Ziemniaki gotujemy w skórach. Kiedy już będą gotowe obieramy je i kroimy w półplasterki. Dodajemy do nich rzodkiewkę, także pokrojoną w półplasterki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu, koperkiem i mieszamy.W międzyczasie przygotowujemy kotlety, które rozbijamy na około pół centymetra. Przyprawiamy je z każdej strony solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy razem z sałatką.
Smacznego!
  
    

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Ula
    27/04/2013 at 17:47

    Zrobiłam dziś tą sałatkę, nie pomyślałam wcześniej o takim połączeniu, a okazało się bardzo smaczne! Pozdrawiam.

    • Reply
      Bazylia
      28/04/2013 at 12:48

      Cieszę się 🙂 Na wiosnę idealne 🙂

  • Reply
    Chocoholiczka
    31/01/2013 at 08:21

    Tradycyjny obiadek w świeżej odsłonie! 🙂

  • Reply
    asiathinksthings.com
    27/01/2013 at 10:26

    o tak! schabowy od czasu do czasu to jest to! najlepszy smak na świecie! 🙂 Pozdrawiam, Asia

  • Reply
    Wiewióra
    26/01/2013 at 18:59

    tradycyjne ale jakże smakowite połączenie 🙂 poproszę porcyjkę 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top