Placuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych, chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków czerwonej cebulki, nabierają one wyrazistego smaku. Placki przygotowałam z odmrożonego kalafiora, ale oczywiście możecie użyć świeżego. Aby podkręcić smak placuszków, możecie eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw, bądź też świeżych czy suszonych ziół. Przypuszczam, że w wersji orientalnej, na przykład z curry czy wersji włoskiej, z bazylią, będą równie smaczne.
Placuszki z kalafiora są zarówno smaczne od razu po usmażeniu, jak i później odgrzane, jako lunch do pracy 🙂
Przepis na placuszki z kalafiora
Drukuj przepisSkładniki
- 400g kalafiora (nieugotowanego)
- czerwona cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka mąki
- jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- śmietana oraz szczypiorek do podania
Przepis
Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łączymy go z posiekaną cebulką, bułką tartą, mąką oraz jajkiem. Dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz formujemy z powstałej masy placuszki.
Smażymy na rumiano na dużym ogniu - około 3 minut z każdej strony.
Podajemy ze śmietaną oraz szczypiorkiem,
17 komentarzy
Gosia
09/06/2020 at 17:26Bardzo smaczne ! Ale trzeba dodać więcej bułki/mąki i jajek by się nie rozpadały. Można też piec 🙂
Kasia Nowakowska
18/06/2020 at 10:24dziękuję za opinię 🙂
Agnieszka
12/09/2018 at 23:07Proporcje mi się nie zgadzają, musiałam zużyć dużo więcej jajek, mąki i bułki żeby się nie rozpadł, ale warto–pyszne! Dziekuje:)
Dora
04/11/2017 at 20:14A można brokuła ?
Kasia Nowakowska
05/11/2017 at 13:32Myślę, że można spróbować 🙂
Pati
24/04/2017 at 18:20Farsz w ogóle nie chce się trzymać i się rozpada już w rękach
Kasia Nowakowska
25/04/2017 at 10:34Spróbowałabym dodać więcej bułki albo mąki. Placuszki, które formowałam były tylko lekko zwarte, ale formowały się bez problemu.
Pati
26/04/2017 at 15:09ok, dodaliśmy więcej jajka i udało się 🙂
bardzo smaczne!
Kasia Nowakowska
26/04/2017 at 15:16Super 🙂 Dziękuję za opinię!
jack
21/04/2017 at 13:07Super przepis na placuszki, uwielbiam takie dania !
Kasia Nowakowska
21/04/2017 at 13:35Serdecznie polecam 🙂
baska
20/04/2017 at 15:48Przepyszne! Jutro zrobię na obiad!
Kasia Nowakowska
20/04/2017 at 16:08Koniecznie daj znać czy smakowały 🙂 Pozdrawiam!
Latałka
20/04/2017 at 10:53Kalafiora przed tarciem gotować czy nie???
Kasia Nowakowska
20/04/2017 at 10:56Nie 😉
Dietetyczne Fanaberie
20/04/2017 at 09:56Ciekawe.
Zapewne postaram się wykonać Twój przepis, do jakiegoś zdrowego obiadu. A czy zamiast bułki tartej można użyć mąkę kukurydzianą ?
Kasia Nowakowska
20/04/2017 at 10:08Zapewne tak 🙂