Na szybko/ Obiady

Placuszki z kalafiora

Placuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych, chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków czerwonej cebulki, nabierają one wyrazistego smaku. Placki przygotowałam z odmrożonego kalafiora, ale oczywiście możecie użyć świeżego. Aby podkręcić smak placuszków, możecie eksperymentować z dodawaniem różnych przypraw, bądź też świeżych czy suszonych ziół. Przypuszczam, że w wersji orientalnej, na przykład z curry czy wersji włoskiej, z bazylią, będą równie smaczne.


Placuszki z kalafiora są zarówno smaczne od razu po usmażeniu, jak i później odgrzane, jako lunch do pracy 🙂


Przepis na placuszki z kalafiora

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 400g kalafiora (nieugotowanego)
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka mąki
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana oraz szczypiorek do podania

Przepis

1

Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Łączymy go z posiekaną cebulką, bułką tartą, mąką oraz jajkiem. Dokładnie mieszamy.

3

Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz formujemy z powstałej masy placuszki.

4

Smażymy na rumiano na dużym ogniu - około 3 minut z każdej strony.

5

Podajemy ze śmietaną oraz szczypiorkiem,


*wpis powstał we współpracy z marką Poltino
 

Może ci się spodobać

15 komentarzy

  • Reply
    Agnieszka
    12/09/2018 at 23:07

    Proporcje mi się nie zgadzają, musiałam zużyć dużo więcej jajek, mąki i bułki żeby się nie rozpadł, ale warto–pyszne! Dziekuje:)

     
  • Reply
    Dora
    04/11/2017 at 20:14

    A można brokuła ?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/11/2017 at 13:32

      Myślę, że można spróbować 🙂

       
  • Reply
    Pati
    24/04/2017 at 18:20

    Farsz w ogóle nie chce się trzymać i się rozpada już w rękach

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/04/2017 at 10:34

      Spróbowałabym dodać więcej bułki albo mąki. Placuszki, które formowałam były tylko lekko zwarte, ale formowały się bez problemu.

       
      • Reply
        Pati
        26/04/2017 at 15:09

        ok, dodaliśmy więcej jajka i udało się 🙂
        bardzo smaczne!

         
        • Reply
          Kasia Nowakowska
          26/04/2017 at 15:16

          Super 🙂 Dziękuję za opinię!

           
  • Reply
    jack
    21/04/2017 at 13:07

    Super przepis na placuszki, uwielbiam takie dania !

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/04/2017 at 13:35

      Serdecznie polecam 🙂

       
  • Reply
    baska
    20/04/2017 at 15:48

    Przepyszne! Jutro zrobię na obiad!

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/04/2017 at 16:08

      Koniecznie daj znać czy smakowały 🙂 Pozdrawiam!

       
  • Reply
    Latałka
    20/04/2017 at 10:53

    Kalafiora przed tarciem gotować czy nie???

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/04/2017 at 10:56

      Nie 😉

       
  • Reply
    Dietetyczne Fanaberie
    20/04/2017 at 09:56

    Ciekawe.
    Zapewne postaram się wykonać Twój przepis, do jakiegoś zdrowego obiadu. A czy zamiast bułki tartej można użyć mąkę kukurydzianą ?

     
    • Reply
      Kasia Nowakowska
      20/04/2017 at 10:08

      Zapewne tak 🙂

       

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top