Mięsa/ Obiady

Wołowina z kurkami z pęczakiem

Sezon grzybobrań praktycznie w pełni, dlatego mam dla Was przepis na ten jesienny czas. Wołowina z kurkami i pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne.


 Składniki (dla około 4-5 osób):

  • 100 g wołowiny (użyłam rostbefu)
  • 100 g kurek
  • 2 szklanki nieugotowanego pęczaku
  • cebula szalotka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy)
  • olej do smażenia

Krok 1

Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa.

Krok 2

Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut.

Krok 3

Doprawiamy całość papryką i tymiankiem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż woda nieco odparuje i utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak.

Krok 4

Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki.


wolowina_z_kurkami_peczakiemwolowina_z_kurkami_peczakiem_2


Zobaczcie też:

Tarta z kurkami

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Kinga vel Demba
    19/08/2016 at 10:47

    Kiedy widzę przepis i 5 kroków, z których każdy to 1-2 zdania, to wiem , że to coś dla mnie!:) Dzięki za pyszną inspirację obiadową

  • Reply
    Julia Laszuk
    17/08/2016 at 18:33

    Cudowne zdjęcia! Koniecznie muszę zrobić na dodatek jest sezon na kurki! 🙂
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top