Sezon grzybobrań praktycznie w pełni, dlatego mam dla Was przepis na ten jesienny czas. Wołowina z kurkami i pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne.
Składniki (dla około 4-5 osób):
- 100 g wołowiny (użyłam rostbefu)
- 100 g kurek
- 2 szklanki nieugotowanego pęczaku
- cebula szalotka
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy)
- olej do smażenia
Krok 1
Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki mięsa.
Krok 2
Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut.
Krok 3
Doprawiamy całość papryką i tymiankiem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż woda nieco odparuje i utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak.
Krok 4
Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki.
Zobaczcie też:
3 komentarze
Kinga vel Demba
19/08/2016 at 10:47Kiedy widzę przepis i 5 kroków, z których każdy to 1-2 zdania, to wiem , że to coś dla mnie!:) Dzięki za pyszną inspirację obiadową
Kasia Nowakowska
19/08/2016 at 11:24Zapraszam i dziękuję za opinię! 🙂
Julia Laszuk
17/08/2016 at 18:33Cudowne zdjęcia! Koniecznie muszę zrobić na dodatek jest sezon na kurki! 🙂
Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/17/salatka-z-komosa-ryzowa-i-pesto-bazyliowym/