Wiem, że lubcie moje tarty, a tak dawno żadnej nie przygotowywałam. Wreszcie zdobyłam świeże kurki i… 🙂
Składniki
– pierś z kurczaka
– 150 g kurek
– 50 g sera gorgonzola
– ząbek czosnku
– łyżeczka rozmarynu
– łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
– 200 ml śmietanki
– 2 jajka
– olej do smażenia
– łyżka masła
Ciasto
– 1-2 szklanki mąki
– jajko
– 1/3 kostki miękkiego masła
– szczypta soli
Zagniatamy dokładnie ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do niego łyżeczkę rozmarynu, szklimy i wrzucamy na patelnie pokrojonego w kawałki kurczaka. Dodajemy sól oraz pieprz. Kiedy mięso się podsmaży, przekładamy do dowolnego naczynia, a na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła – podsmażamy oczyszczone i pokrojone kurki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki oraz oblepiamy nim formę do tarty, nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika, aby się lekko zrumieniło. Następnie nakładamy na nie kurczaka oraz kurki. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z jajkami oraz nakładamy na tartę kawałki sera gorgonzola. Pieczemy około 30 minut, to ścięcia śmietanki. Smacznego!
3 komentarze
Keep Your Balance
20/08/2015 at 12:15Właśnie czegoś takiego szukałam – prosta i zapewne pyszna tarta 🙂
Kasia Nowakowska
20/08/2015 at 15:31O proszę! 🙂 Można do tarty dodać inne zioła, będzie bardziej aromatyczna 🙂 Pozdrawiam!