Obiady

Grillowanie z marką Weber – event blogerów

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! Jest on tak samo oczywisty, jak święta czy wakacje. Polacy kochają grillować! Kiełbaski, kaszanka, boczek czy karkówka? To zdecydowanie ulubione potrawy na ruszt. Przygotowuje się je stosunkowo szybko i są zawsze smaczne! Oczywiście również znajduję się w gronie amatorów tych specjałów i jeśli miałabym wybrać jeden z nich, wolałabym nie wybierać 🙂

Na grillu wszystko jest smaczne! Dlatego też w jeden z gorących, czerwcowych dni postanowiliśmy się spotkać wspólnie ze znajomymi blogerami oraz marką Weber, aby jednak odczarować grillowe talerze. Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka, a oglądanie zdjęć powoduje wilczy apetyt. Podjęliśmy się wyzwania przygotowania na grillu potraw, które nie są tak oczywiste do przygotowywania na ruszcie. Podczas grillowania mieliśmy do wyboru wszystkie rodzaje grillów, zaczynając od klasycznego grilla węglowego, poprzez popularnego grilla gazowego, a na grillu elektrycznym kończąc. Każdy z nas, wspólnie z pomocą grillmastera marki Weber pracował nad swoim daniem najlepiej jak umiał 🙂 Kacper podpowiadał nam także, jak najlepiej grillować potrawy i a co zwracać uwagę przy przygotowaniu. Dzięki za super rady!

Agata z bloga Kulinarne Przygody Gatity zaserwowała nam krewetki z czosnkiem i chili, które przygotowywaliśmy na grillu, ale… w woku! Krewetki były jędrne i aromatyczne, otulone w sosie z wina, podane z bagietką smakowały doskonale. To danie to świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa, ale lubią owoce morza.

Kasia z Wiśnione zgrillowała natomiast coś, czym żaden mięsożerca nie pogardzi! Steki robione metodą reverse sear. Co to takiego? Jest to metoda odwróconego smażenia. Polega ona na tym, że najpierw mięso podgrzewamy w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, aż w środku osiągnie temperaturę około 45 stopni. Następnie mięso grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie do zrumienienia. Przyznam Wam, że stek zrobiony przez Kasie był wyborny, podany ze szparagami i sosem chimichurri smakował wyśmienicie 🙂

Natomiast Gosia z Gohfitfan przygotowała szaszłyki z tofu i warzywami – to smaczna propozycja dania na grilla na upalne dni. Koniecznie wypróbujcie i dobrze je przysmażcie, najlepsza jest chrupiąca skórka warzyw i tofu!

Paweł z KulinarnyJa zaimponował nam souvlakami! Co to było za uczta! Doskonale przyprawione mięso, podane z pitą, którą przygotowywaliśmy także na grillu, na kamieni do pizzy. To była niezwykła kulinarna przygoda.

Ja natomiast robiłam szaszłyki z krewetkami i ananasem. Najpierw marynowałam owoce morza w odrobinie oliwy, soku z limonki z dodatkiem czosnku oraz chili, a następnie nabijałam na szpatułki naprzemiennie z ananasem i kawałkami czerwonej cebuli. Na pewno podzielę się z Wami przepisem w innym wpisie 🙂 Jeśli chcecie natomiast go zobaczyć teraz, kliknijcie TUTAJ, wrzuciłam go już na Instagram.

To grillowe spotkanie z marka Weber było wspaniałą integracją, a przede wszystkim rozszerzeniem swoich kulinarnych horyzontów. Zachęcam Was także do eksperymentów na grillu! Smacznego!

*wpis powstał we współpracy z marką Weber
  
    

Może ci się spodobać

Top