Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom spaghetti bolognese czy zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym. Sprawdzi się ona także u osób, które nie mają czasu na gotowanie, ponieważ taka porcja wystarczy spokojnie na dwa dni dla dwóch osób. Jak każdą taką zapiekankę, można dowolnie modyfikować, przykładowo dodając swoje ulubione warzywa oraz przyprawy 🙂 Do przygotowania zapiekanki możecie użyć zarówno mięsa wieprzowego, jak i wołowego, a nawet mięsa z indyka. Mam nadzieję, że ten przepis będzie jednym z tych, do którego warto wracać i dzielić się nim z przyjaciółmi 🙂
Zobacz też:
Makaron z bakłażanem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- 150 g surowego makaronu
- 500 g mięsa mielonego
- kartonik przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- mała cukinia
- ser mozzarella
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- żółty ser do posypania (opcjonalnie)
Przepis
Makaron gotujemy na półtwardo i odstawiamy do przestygnięcia. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na oleju do zeszklenia.
Następnie na patelnię dodajemy mięso, smażymy do zrumienienia. Całość zalewamy przecierem pomidorowym, dusimy około 15 minut, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia.
7 komentarzy
Kubir
30/01/2020 at 14:01Właśnie robię zapiekankę,ale trochę zmodyfikowaną.Dodałem jeszcze brokuła i marchewkę:)
Kasia Nowakowska
02/02/2020 at 14:48I jak wyszło? 🙂
Karolina
21/03/2019 at 14:22Kolejny przepis z Twojego bloga i kolejny hit! Zapiekanka pyszna, dałam tylko trochę więcej makaronu żeby zadowolić swoją pięciolatkę;) Po upieczeniu posypałam zapiekankę drobno pokrojonym parmezanem, dodał jej jeszcze większej wyrazistości. Dziękuję za przepis!
Kasia Nowakowska
24/03/2019 at 12:56Proszę bardzo! 🙂 Dla takich komentarzy warto gotować! Pozdrawiam ciepło!
Sławek
16/12/2018 at 22:13Droga Bazylio! Już po raz drugi skorzystałem z Twojego przepisu (pierwsza była tarta z fetą szpinakiem i pomidorami). Smakowo – petarda! Mam jednak kilka pytań:
1. jak duże jest użyte przez Ciebie naczynie żaroodporne?
2. ile mozzarelli dodajesz ?
3. jaką pojemność/wagę ma kartonik przecieru pomidorowego w Twoim przepisie?
Smacznie Cię pozdrawiam;-)
Kasia Nowakowska
17/12/2018 at 16:12Hej, rzeczywiście to cenne wskazówki, które mogę dodać do przepisu 🙂 Niżej odpowiedzi:
1. 32×17 – jednak możesz użyć dowolnego naczynia 🙂 Nie będzie zasadniczej różnicy w smaku
2. Kulkę, czyli ok 125 g
3. 500 g
Pozdrawiam 🙂
Sławek
18/12/2018 at 10:06Bazylio, dziękuję za dokładne i szybkie informacje.
Co do wielkości naczynia, to wydawało mi się że moje jest małe ( i słusznie), więc zrobiłem tę zapiekankę z połowy składników. Na szczęście nie wpłynęło to na smak…;-)
Pozdrawiam i odezwę się z innego miejsca Twojego smacznego bloga.