Wydawało mi się, że mistrzynią w robieniu ryby po grecku jest moja mama, a jednak… czasem uczeń przerasta mistrza. Zrobiłam po swojemu, z nieco nietypowymi przyprawami. Smakowało, że ho, ho 😉
No i znowu wypróbowałam czegoś, czego jeszcze nigdy nie wykorzystywałam w potrawach – oleju z pestek dyni.
Składniki (dla 4 osób):
– 3 filety z dorsza
– 1,5 szklanki bulionu warzywnego
– 6 marchewek
– 2 pietruszki
– 1/4 selera
– 1 spora cebula
– cytryna
– 1,5 łyżki oleju z pestek dyni
– kilka goździków
– kilka liści laurowych
– kilka ziaren ziela angielskiego
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól
-pieprz
– mąka do panierki
– olej do smażenia
– cytryna do podania
– koperek do posypania
Cebulę kroimy w plastry, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce (blenderem) na dużych oczkach. Następnie podsmażamy wszystko na dobrze rozgrzanym oleju około 5-10 minut. Po tym czasie warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy – gałkę, goździki, ziele, liść laurowy. Przykrywamy garnek pokrywką i na małym ogniu gotujemy przez około 40 minut, do czasu aż warzywa zmiękną. Po zdjęciu pokrywki trzymamy na ogniu, aby bulion do końca wyparował. Doprawiamy solą i pieprzem, a po przestygnięciu olejem z pestek dyni.
Kiedy warzywa będą gotowe, możemy zająć się rybą. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy dorsza obtoczonego w mące, z dwóch stron, aby się ładnie zrumienił.
Podajemy danie na zimno.
Do tego kromka świeżego pieczywa z dużą ilością masła. Lubię udziwnienia 🙂 Miłego, smacznego!
P.S. Jeżeli nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent, po prawej stronie znajdziecie link… fajna książka ;>
3 komentarze
Ola Laj
24/05/2013 at 07:16Dorsz to jest dopiero ryba! dla mnie zdecydowanie najlepsza 🙂 polecam dorsza z grilla http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/dorsz-z-grilla/ jest przepyszny 🙂
Green eire
13/12/2012 at 21:01ja mam straszny problem z rybami:( Jakoś nie lubię:((
Bazylia
13/12/2012 at 21:04Ja uwielbiam. Choć może to dlatego, że dziadek i tata zawsze wędkowali 🙂 Małymi kroczkami, dobrze przyrządzona ryba – może się przekonasz 🙂 Pozdrawiam!