Większość z Was pewnie nie lubi smażyć wątróbki, ponieważ strzela na patelni. Jednak jest kilka zasad, które mogą zminimalizować pryskanie.
Zobacz też:
Prosty gulasz wieprzowy
Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Po pierwsze: wątróbkę przed oprószeniem mąką dokładnie wytrzyjmy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, po drugie: smażmy bez zbędnego przewracania wątróbki – na jednej stronie do dobrego przyrumienienia, a później na drugiej, a po trzecie: nie nakłuwajmy wątróbki widelcem podczas smażenia, przewracajmy ją szpatułką.
Jeżeli już znacie wszystkie zasady, pora wziąć się za smażenie 😉 Ja lubię wątróbkę z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze zestawienie!
Składniki na 2 porcje:
- 500 g wątróbki drobiowej
- mąka do obtaczania wątróbki
- 2 duże cebule
- łyżka sosu sojowego/maggi (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Krok 1
Oczyszczamy wątróbkę, pozbywamy się nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące (nie solimy przed smażeniem) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy wątróbka zrumieni się dobrze z jednej strony, przewracamy na drugą – całość smażenia powinna zając około 10 minut. Czas zależny jest od tego, jakiej wielkości kawałki smażycie.
Krok 2
Siekamy cebulę w pióra. Podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju na sporym ogniu. Smażymy do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niej sos sojowy/maggi oraz pieprz do smaku. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę wody i gotujemy chwilę do zmięknięcia. Mieszamy cebulkę z wątróbką, solimy, pieprzymy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
13 komentarzy
Ewa
04/02/2019 at 12:09Ja dodaję do wątróbki jeszcze pokrojone jabłka, polecam 🙂
Gabi
24/11/2018 at 14:11Super wyszło! Polecam !
Kasia Nowakowska
26/11/2018 at 20:09Dziękuję 🙂
Gosia
06/04/2018 at 08:54Bardzo lubię ten przepis, po prostu nie może źle wyjść 🙂 Prosty i smaczny, cieszę się,że trafiłam na Twoja stronę, pozdrawiam
Kasia Nowakowska
06/04/2018 at 13:40Ja cieszę się tym bardziej 🙂 Pozdrawiam!
Misiek Baryła
18/02/2018 at 19:36Dobry przepis. Ja do cebuli dodałem jabłka, a pod koniec smażenia samej wątróbki podlałem 30ml brandy. Cebulę smażyłem na tymianku i rozmarynie, do wątróbki dodałem mieszankę prowansalską. Wyszło znakomite.
Kasia Nowakowska
19/02/2018 at 10:24Dziękuję 🙂 Twoje połączenie składników jak widać jest mistrzowskie 😀
werty
21/01/2018 at 04:35Sos sojowy jak dla mnie niepotrzebny. Wolę dodatek majeranku.
Kasia Nowakowska
21/01/2018 at 12:56Oczywiście, on jest tylko opcjonalnie 🙂
Magda
20/01/2018 at 15:54Pyszne wyszło. Jak u mamy. Dziękuję!
Kasia Nowakowska
21/01/2018 at 12:57Bardzo mnie to cieszy 🙂 Dziękuję za zdjęcie!
Paulina
06/11/2017 at 20:44Wyszła pyszna, dzięki 🙂
Kasia Nowakowska
06/11/2017 at 22:25Dziękuję za opinię 🙂 Kolejnym zapraszam do przepisu na smażone polędwiczki 🙂 Pozdrawiam!