Inspiracje/porady/ Mięsa/ Obiady

Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą

Większość z Was pewnie nie lubi smażyć wątróbki, ponieważ strzela na patelni. Jednak jest kilka zasad, które mogą zminimalizować pryskanie.

Po pierwsze: wątróbkę przed oprószeniem mąką dokładnie wytrzyjmy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym,

po drugie: smażmy bez zbędnego przewracania wątróbki – na jednej stronie do dobrego przyrumienienia, a później na drugiej,

a po trzecie: nie nakłuwajmy wątróbki widelcem podczas smażenia, przewracajmy ją szpatułką.

Jeżeli już znacie wszystkie zasady, pora wziąć się za smażenie 😉 Ja lubię wątróbkę z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze zestawienie!


Składniki na 2 porcje:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • mąka do obtaczania wątróbki
  • 2 duże cebule
  • łyżka sosu sojowego/maggi
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Krok 1

Oczyszczamy wątróbkę, pozbywamy się nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące (nie solimy przed smażeniem) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy wątróbka zrumieni się dobrze z jednej strony, przewracamy na drugą – całość smażenia powinna zając około 10 minut. Czas zależny jest od tego, jakiej wielkości kawałki smażycie.

Krok 2

Siekamy cebulę w pióra. Podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju na sporym ogniu. Smażymy do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niej sos sojowy/maggi oraz pieprz do smaku. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę wody i gotujemy chwilę do zmięknięcia. Mieszamy cebulkę z wątróbką, solimy, pieprzymy i podajemy z ulubionymi dodatkami.



watrobka_przepis_2

watrobka_przepis

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top