Mięsa/ Obiady

Jak usmażyć wątróbkę? | Wątróbka drobiowa z cebulą

Większość z Was pewnie nie lubi smażyć wątróbki, ponieważ strzela na patelni. Jednak jest kilka zasad, które mogą zminimalizować pryskanie.


Zobacz też:

Prosty gulasz wieprzowy

Smażona pierś kurczaka na patelni grillowej

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Po pierwsze: wątróbkę przed oprószeniem mąką dokładnie wytrzyjmy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, po drugie: smażmy bez zbędnego przewracania wątróbki – na jednej stronie do dobrego przyrumienienia, a później na drugiej, a po trzecie: nie nakłuwajmy wątróbki widelcem podczas smażenia, przewracajmy ją szpatułką.

Jeżeli już znacie wszystkie zasady, pora wziąć się za smażenie 😉 Ja lubię wątróbkę z podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniaczkami – najlepsze zestawienie!


Składniki na 2 porcje:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • mąka do obtaczania wątróbki
  • 2 duże cebule
  • łyżka sosu sojowego/maggi (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Krok 1

Oczyszczamy wątróbkę, pozbywamy się nadmiaru wody ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące (nie solimy przed smażeniem) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy wątróbka zrumieni się dobrze z jednej strony, przewracamy na drugą – całość smażenia powinna zając około 10 minut. Czas zależny jest od tego, jakiej wielkości kawałki smażycie.

Krok 2

Siekamy cebulę w pióra. Podsmażamy na drugiej patelni z odrobiną oleju na sporym ogniu. Smażymy do momentu, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niej sos sojowy/maggi oraz pieprz do smaku. Zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę wody i gotujemy chwilę do zmięknięcia. Mieszamy cebulkę z wątróbką, solimy, pieprzymy i podajemy z ulubionymi dodatkami.



watrobka_przepis_2

  
    

Może ci się spodobać

13 komentarzy

  • Reply
    Ewa
    04/02/2019 at 12:09

    Ja dodaję do wątróbki jeszcze pokrojone jabłka, polecam 🙂

  • Reply
    Gabi
    24/11/2018 at 14:11

    Super wyszło! Polecam !

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      26/11/2018 at 20:09

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Gosia
    06/04/2018 at 08:54

    Bardzo lubię ten przepis, po prostu nie może źle wyjść 🙂 Prosty i smaczny, cieszę się,że trafiłam na Twoja stronę, pozdrawiam

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      06/04/2018 at 13:40

      Ja cieszę się tym bardziej 🙂 Pozdrawiam!

  • Reply
    Misiek Baryła
    18/02/2018 at 19:36

    Dobry przepis. Ja do cebuli dodałem jabłka, a pod koniec smażenia samej wątróbki podlałem 30ml brandy. Cebulę smażyłem na tymianku i rozmarynie, do wątróbki dodałem mieszankę prowansalską. Wyszło znakomite.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      19/02/2018 at 10:24

      Dziękuję 🙂 Twoje połączenie składników jak widać jest mistrzowskie 😀

  • Reply
    werty
    21/01/2018 at 04:35

    Sos sojowy jak dla mnie niepotrzebny. Wolę dodatek majeranku.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/01/2018 at 12:56

      Oczywiście, on jest tylko opcjonalnie 🙂

  • Reply
    Magda
    20/01/2018 at 15:54

    Pyszne wyszło. Jak u mamy. Dziękuję!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      21/01/2018 at 12:57

      Bardzo mnie to cieszy 🙂 Dziękuję za zdjęcie!

  • Reply
    Paulina
    06/11/2017 at 20:44

    Wyszła pyszna, dzięki 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      06/11/2017 at 22:25

      Dziękuję za opinię 🙂 Kolejnym zapraszam do przepisu na smażone polędwiczki 🙂 Pozdrawiam!

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top