Mięsa/ Obiady

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest przepysznym daniem. Jeżeli potrzebujecie obiadu na dwa dni, będzie idealna, bo na drugi dzień smakuje równie dobrze. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku lub, aby było szybciej, na patelni czy w mikrofali. Przygotowanie tej zapiekanki z mięsem mielonym wymaga od nas około dwóch godzin pracy, jednak wierzcie na słowo – opłaca się je poświęcić 🙂 Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapiekankę robiłam już kilkukrotnie i smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam Was po ten pyszny przepis!


Zobacz też:

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Ziemniaki z boczkiem i brukselką

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Drukuj przepis
Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
  • 8 średnich ziemniaków
  • puszka pomidorów w kostce
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki chili
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 garście startego żółtego sera
  • łyżka oleju do smażenia

Przepis

1

Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.

2

Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zrumienione.

3

Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.

4

Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków.

5

Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.

6

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.

7

Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki.

Porady

Najlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top