Dania z wieprzowiną/ Dania z wołowiną/ Mięsa/ Obiady

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest przepysznym daniem. Jeżeli potrzebujecie obiadu na dwa dni, będzie idealna, bo na drugi dzień smakuje równie dobrze. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku lub, aby było szybciej, na patelni czy w mikrofali. Przygotowanie tej zapiekanki z mięsem mielonym wymaga od nas około dwóch godzin pracy, jednak wierzcie na słowo – opłaca się je poświęcić 🙂 Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapiekankę robiłam już kilkukrotnie i smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam Was po ten pyszny przepis!


Zobacz też:

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Ziemniaki z boczkiem i brukselką

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Drukuj przepis
Porcji: 6-10 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
  • 8 średnich ziemniaków
  • puszka pomidorów w kostce
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki chili
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 garście startego żółtego sera
  • łyżka oleju do smażenia

Przepis

1

Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.

2

Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zrumienione.

3

Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.

4

Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków.

5

Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.

6

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.

7

Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki.

Porady

Najlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką.

  
    

Może ci się spodobać

18 komentarzy

  • Reply
    basia
    09/08/2022 at 13:54

    A mięsa niczym się nie doprawia?

    • Reply
      Kasia Zawada
      26/08/2022 at 12:54

      Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.

  • Reply
    Wcześniak 😇
    18/01/2022 at 10:13

    A jakby tak dodać warstwę ziemniaków na spód? 🤔
    Tylko wtedy chyba trzeba by było posmarować spód jakimś masełkiem…🤔

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      24/01/2022 at 15:03

      Jak najbardziej można 🙂

  • Reply
    Mariusz
    24/10/2021 at 19:54

    Lipa zrobilem według przepisu ziemniaki nie dosolone prawie całość została bo nikt nie jadl .lepsze fixy na chemi

  • Reply
    Aga
    05/11/2020 at 10:47

    Czy zamiast śmietany można użyć np jogurt naturalny?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/11/2020 at 14:33

      Obawiam się, że jogurt nie zetnie się tak jak śmietana i nie utworzy chrupiącej warstwy

  • Reply
    Ania
    28/01/2019 at 15:48

    Jajko gotujemy przed dodaniem do sosou?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/01/2019 at 20:25

      nie 🙂

  • Reply
    evay
    24/01/2019 at 20:46

    wyszła fenomenalnie! prosta i smaczna, wielkie dzięki za przepis. a tutaj efekt > https://www.instagram.com/p/Bs9AgFmgNmu/

    • Reply
      Aneta
      07/04/2020 at 10:25

      Witam! Można użyć passaty zamiast pomidorow?

      • Reply
        Kasia Nowakowska
        07/04/2020 at 21:07

        Tak 🙂

  • Reply
    Marta
    12/01/2019 at 08:51

    Bardzo smaczna zapiekanka, mysle ze ja powtórzę tylko w wersji bardziej pikantnej. Fajnie smakuje z sałatka z mieszanki z pomidorkami i sosem vinegrette.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      12/01/2019 at 16:28

      Dziękuję! 🙂 Smacznego!

  • Reply
    Mati
    03/11/2018 at 14:51

    A zakrywać górę ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      05/11/2018 at 19:46

      Nie

  • Reply
    Justyna
    18/05/2018 at 20:14

    Jaka smietana do zapiekanki , gesta kwasna , czy taka w kartoniku z laciaty zolta wodnista ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      25/05/2018 at 20:37

      i taka i taka się będzie nadawać 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top