Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest przepysznym daniem. Jeżeli potrzebujecie obiadu na dwa dni, będzie idealna, bo na drugi dzień smakuje równie dobrze. Wystarczy podgrzać ją w piekarniku lub, aby było szybciej, na patelni czy w mikrofali. Przygotowanie tej zapiekanki z mięsem mielonym wymaga od nas około dwóch godzin pracy, jednak wierzcie na słowo – opłaca się je poświęcić 🙂 Doprawiłam zapiekankę na ostro, ale oczywiście Wy nie musicie dodawać, aż takiej ilości chili. Zapiekankę robiłam już kilkukrotnie i smakowała wszystkim domownikom oraz gościom. Zapraszam Was po ten pyszny przepis!
Zobacz też:
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami
Ziemniaki z boczkiem i brukselką
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- 800 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
- 8 średnich ziemniaków
- puszka pomidorów w kostce
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka papryki chili
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 garście startego żółtego sera
- łyżka oleju do smażenia
Przepis
Ziemniaki gotujemy w skórkach na półtwardo. Kiedy wystygną, obieramy i kroimy w dość grube plastry.
Cebulkę i czosnek siekamy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy mięso - smażymy na średnim ogniu, aż będzie zrumienione.
Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków.
Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika.
Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki.
Porady
Najlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką.
18 komentarzy
basia
09/08/2022 at 13:54A mięsa niczym się nie doprawia?
Kasia Zawada
26/08/2022 at 12:54Do mięsa dodajemy puszkę pomidorów oraz przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Wcześniak 😇
18/01/2022 at 10:13A jakby tak dodać warstwę ziemniaków na spód? 🤔
Tylko wtedy chyba trzeba by było posmarować spód jakimś masełkiem…🤔
Kasia Nowakowska
24/01/2022 at 15:03Jak najbardziej można 🙂
Mariusz
24/10/2021 at 19:54Lipa zrobilem według przepisu ziemniaki nie dosolone prawie całość została bo nikt nie jadl .lepsze fixy na chemi
Aga
05/11/2020 at 10:47Czy zamiast śmietany można użyć np jogurt naturalny?
Kasia Nowakowska
22/11/2020 at 14:33Obawiam się, że jogurt nie zetnie się tak jak śmietana i nie utworzy chrupiącej warstwy
Ania
28/01/2019 at 15:48Jajko gotujemy przed dodaniem do sosou?
Kasia Nowakowska
28/01/2019 at 20:25nie 🙂
evay
24/01/2019 at 20:46wyszła fenomenalnie! prosta i smaczna, wielkie dzięki za przepis. a tutaj efekt > https://www.instagram.com/p/Bs9AgFmgNmu/
Aneta
07/04/2020 at 10:25Witam! Można użyć passaty zamiast pomidorow?
Kasia Nowakowska
07/04/2020 at 21:07Tak 🙂
Marta
12/01/2019 at 08:51Bardzo smaczna zapiekanka, mysle ze ja powtórzę tylko w wersji bardziej pikantnej. Fajnie smakuje z sałatka z mieszanki z pomidorkami i sosem vinegrette.
Kasia Nowakowska
12/01/2019 at 16:28Dziękuję! 🙂 Smacznego!
Mati
03/11/2018 at 14:51A zakrywać górę ?
Kasia Nowakowska
05/11/2018 at 19:46Nie
Justyna
18/05/2018 at 20:14Jaka smietana do zapiekanki , gesta kwasna , czy taka w kartoniku z laciaty zolta wodnista ?
Kasia Nowakowska
25/05/2018 at 20:37i taka i taka się będzie nadawać 🙂