Dania z wieprzowiną/ Dania z wołowiną/ Inne dania mięsne/ Mięsa/ Obiady

Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami

Przepis na warzywną zapiekankę z mięsem mielonym

Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Jest przepyszna, sycąca oraz wystarcza na obiad na dwa dni dla 2-3 osobowej rodziny. Jeśli uda Wam się już przygotować zapiekankę z mojego przepisu i Wam posmakuje, kolejnym razem spróbujcie zrobić ją we własnej, autorskiej wersji 🙂 W tym przepisie możecie przemycić każde warzywa, a także doprawiać je do własnego, wymarzonego smaku. Przyznam, że osobiście lubię, kiedy zapiekanki mają w sobie sporo ostrej papryki oraz odrobinę chili, które podkręcają smak. Do zapiekanki użyłam mini mozzarelli, jednak możecie również wykorzystać inne rodzaje ser, jak pikantniejszy ser cheddar czy po prostu ser żółty. Smacznego!

Zobacz też:

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Warzywna zapiekanka z mięsem mielonym

Przepis na warzywną zapiekankę z mięsem mielonym

Drukuj przepis
Porcji: 6-8 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki + do posypania warzyw
  • łyżeczka bazylii + do posypania warzyw
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • puszka przecieru pomidorowego
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • średnia cukinia
  • 2 słodkie papryki
  • 250 g słodkiej śmietanki 18% do zup i sosów
  • 2 jajka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • 3 łyżki oleju
  • oliwa z oliwek do formy
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia, następnie dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Po czym dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię dobrze myjemy, nie obieramy ze skóry i również kroimy w plastry. Paprykę tak samo. Śmietankę przelewamy do miseczki, dodajemy jajka i dokładnie rozrabiamy rózgą do połączenia.

3

Wnętrze naczynia polewamy odrobiną oliwy i kładziemy w nim kawałki cukinii, aby przykryły dno, a następnie dodajemy warstwę ziemniaków. Na nie kładziemy kawałki papryki. Posypujemy papryką słodką, bazylią i solą. Następnie wlewamy do naczynia sos z mięsem mielonym. Po czym nakładamy drugą warstwę warzyw: cukinii i papryki. Posypujemy papryką słodką, bazylią i solą.

4

Na zapiekankę kładziemy kuleczki mozzarelli oraz polewamy całość śmietanką wymieszaną z jajkiem.

5

Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia po około 30 minutach przykrywamy zapiekankę folią aluminiową, aby się nie spaliła z wierzchu. Odkrywamy do zrumienienia 10 minut przed końcem pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i odparowania na około 20 minut, aby zapiekanka się lepiej kroiła. Nie wystygnie.

Przepis na warzywną zapiekankę z mięsem mielonym
Przepis na warzywną zapiekankę z mięsem mielonym
Przepis na warzywną zapiekankę z mięsem mielonym
  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Ula
    16/11/2022 at 18:20

    Zrobiłam, pyszna. Idealny czas pieczenia, wszystko było w sam raz. Bardzo fajne danie, mam wrażenie, że mogłabym zjeść całą formę 🙂 dziękuję za przepis!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top