Jajka faszerowane awokado są ciekawą odmianą od klasycznych jaj faszerowanych pieczarkami. Nie wymagają dużej ilości pracy, ani długiego czasu przygotowania. Farsz z awokado jest delikatny i lekki, a jego smak podkręca czerwona cebulka, szczypiorek i sok z cytryny. Polecam jajeczka posypać sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, będą prezentować się i smakować jeszcze lepiej 🙂 Dodatkowo po przygotowaniu farszu i nadzianiu jajek, pasty jajecznej z awokado trochę Wam zostanie – można z powodzeniem zjeść ją na kanapkach. Smacznego!
Zobaczcie też inne przepisy z jajkami:
Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi
Sałatka z jajkami przepiórczymi
Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem
Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką
Przepis na jajka faszerowane awokado
Drukuj przepisSkładniki
- awokado
- 5 jajek
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- sólo i pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Przepis
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ugotowane jajka kroimy na pół i wydrążamy z nich żółtka, przekładamy do miski.
Do tej samej miski dodajemy awokado, cebulę, majonez, sok z cytryny. Łączymy za pomocą widelca, aby składniki przybrały formę pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajka faszerujemy powstałą pastą, pieprzymy i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy