Ten niezwykle smaczny przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem podesłał mi Patyk, który wiernie korzysta z moich przepisów oraz podsuwa wiele inspiracji. Kiedy zobaczyłam recepturę, od razu nabrałam chęci do jej sprawdzenia, ponieważ lubię śledzie w towarzystwie lekko słodkich zalew. Śledzie w oleju z pomidorami i miodem będą najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Przepis idealny na święta, jak i na co dzień. Już wiem, że zrobię te śledzie na wigilię w tym roku. Smacznego!
Zobacz też:
Śledzie w majonezie z cebulą
Przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g płatów śledziowych w oleju
- 2 średnie cebule
- około 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- czubata łyżka miodu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- szczypta soli
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Przepis
Płaty śledziowe kroimy w większą kostkę (jeżeli po wyjęciu z opakowania będą zbyt słone, możemy je na jakiś czas włożyć do wody i wymoczyć).
Cebulę kroimy w pióra i przekładamy ją na głębszą patelnię. Następnie zalewamy ją olejem - jego ilość ma być praktycznie na równi z cebulą. Włączamy gaz.
Dodajemy do całości czubatą łyżkę miodu, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Dusimy około 10 minut pod przykryciem.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy z cebulą i olejem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną zalewą polewamy śledzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.


Miseczki widoczne na zdjęciach kupicie u Dekory Nati.
0 komentarzy