Boże Narodzenie/ Dania z rybą/ Przepisy czytelników/ Przystawki

Śledzie w oleju z pomidorami i miodem

śledzie w oleju z pomidorami i miodem

Ten niezwykle smaczny przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem podesłał mi Patyk, który wiernie korzysta z moich przepisów oraz podsuwa wiele inspiracji. Kiedy zobaczyłam recepturę, od razu nabrałam chęci do jej sprawdzenia, ponieważ lubię śledzie w towarzystwie lekko słodkich zalew. Śledzie w oleju z pomidorami i miodem będą najlepsze na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą. Przepis idealny na święta, jak i na co dzień. Już wiem, że zrobię te śledzie na wigilię w tym roku. Smacznego!

Zobacz też:

Śledzie w majonezie z cebulą

Przepis na śledzie w oleju z pomidorami i miodem

Drukuj przepis
Porcji: 10 Czas gotowania: 1 godzina + kilka godzin na odstanie

Składniki

  • 400 g płatów śledziowych w oleju
  • 2 średnie cebule
  • około 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • czubata łyżka miodu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Przepis

1

Płaty śledziowe kroimy w większą kostkę (jeżeli po wyjęciu z opakowania będą zbyt słone, możemy je na jakiś czas włożyć do wody i wymoczyć).

2

Cebulę kroimy w pióra i przekładamy ją na głębszą patelnię. Następnie zalewamy ją olejem - jego ilość ma być praktycznie na równi z cebulą. Włączamy gaz.

3

Dodajemy do całości czubatą łyżkę miodu, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Dusimy około 10 minut pod przykryciem.

4

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy z cebulą i olejem. Dusimy jeszcze około 5 minut, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną zalewą polewamy śledzie, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Miseczki widoczne na zdjęciach kupicie u Dekory Nati.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top