Śledzie w majonezie z cebulą i jabłkiem są pyszną przystawką, która sprawdzi się w wielu sytuacjach, niezależnie od okoliczności. Potrawa ta może być smacznym, postnym śniadaniem, jedną z wigilijnych potraw, a także przekąską na sylwestrze czy imieninowej imprezie. Przy przygotowywaniu śledzia pracy jest bardzo niewiele, dużo dłużej należy czekać na efekty. Tą przystawkę najlepiej zrobić dzień wcześniej, abyśmy mieli pewność, że składniki doskonale się połączą i będą tworzyć smaczną całość.
Do przygotowania tych śledzi, użyjcie majonezu, który jest ostrzejszy w smaku i podbije smak ryby. Sprawdzi się tutaj na pewno Majonez Kielecki, którego używam od lat, niezależnie od dnia, święta czy humoru 🙂
Zobacz też:
Matias – śledź nad śledzie
Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem
Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem
Śledzie w majonezie z cebulą
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie
- 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka pieprzu
- 2 średnie cebule posiekane w kostkę
- pieprz do posypania
- koperek oraz jabłko do ozdoby
Przepis
Śledzie wyjmujemy z zalewy i moczymy 2 godziny w zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu.
Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.
Podajemy na półmisku z koperkiem, kawałkami jabłka, posypanego świeżo mielonym pieprzem.
0 komentarzy