Szparagi bez wątpliwości są zdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie najlepsze szparagi to te ugotowane, podane z sosem holenderskim czy po prostu z masłem. Sezon na szparagi zaczął się już kilka tygodni temu, a potrwa jeszcze mniej więcej miesiąc, do końca czerwca. Właśnie teraz jest okres, w którym można kupić je praktycznie wszędzie, w rozsądniej cenie. Ciekawostką jest, że w Polsce zbiera się ponad 3000 ton tych smacznych warzyw.
Czy warto jeść szparagi? Oczywiście!
1. Szparagi są mało kaloryczne
Zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach szparagów! Jeden szparag składa się z 94% wody, co oznacza, że może codziennie gościć w naszym jadłospisie! Szparagi zawierają także dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit.
2. Szparagi to skarbnica witamin
Zawierają witaminy z grup A, B1, B2, E, C, a także żelazo, magnez, potas. Co ciekawe, główki szparagów zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Szparagi są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Kobiety w ciąży powinny także spożywać szparagi, ponieważ są one źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje wystąpienie wad wrodzonych u dziecka. Uwaga, szparagów nie powinny jednak spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kamienie nerkowe.
3. Szparagi to afrodyzjak
Szparagi posiadają fitoestrogeny czyli hormony roślinne o budowie i działaniu podobnym do estrogenów, hormonów kobiecych odpowiadających za popęd płciowy. Także… na kolację we dwoje, podajcie szparagi! 😉
Polecane przepisy ze szparagami:
Wiosenna, piknikowa sałatka z makaronem
Szparagi w szynce długodojrzewającej
4 komentarze
Marta
21/05/2016 at 21:16Uwielbiam szparagi ! 🙂 Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko.
Kasia Nowakowska
22/05/2016 at 10:41Dokładnie, mógłby trwać wiele, wiele dłużej 🙂 Jakie najbardziej lubisz?
Marta
22/05/2016 at 10:43Zielone 🙂
Kasia Nowakowska
22/05/2016 at 10:43Tak jak ja 🙂 #omnomnom