Inspiracje/porady/ Obiady/ Przystawki/ Sałatki

3 powody, dla których warto jeść szparagi | Właściwości szparagów

Szparagi bez wątpliwości są zdrowe, smaczne i proste w przyrządzaniu. Z opinii znajomych wnioskuję, że wiele osób boi się ich przygotowywania, jednak zupełnie niepotrzebnie. Według mnie najlepsze szparagi to te ugotowane, podane z sosem holenderskim czy po prostu z masłem. Sezon na szparagi zaczął się już kilka tygodni temu, a potrwa jeszcze mniej więcej miesiąc, do końca czerwca. Właśnie teraz jest okres, w którym można kupić je praktycznie wszędzie, w rozsądniej cenie. Ciekawostką jest, że w Polsce zbiera się ponad 3000 ton tych smacznych warzyw.

Czy warto jeść szparagi? Oczywiście!


1. Szparagi są mało kaloryczne
Zawierają tylko 15 kalorii w 100 gramach szparagów! Jeden szparag składa się z 94% wody, co oznacza, że może codziennie gościć w naszym jadłospisie! Szparagi zawierają także dużo błonnika co poprawia pracę naszych jelit.

2. Szparagi to skarbnica witamin
Zawierają witaminy z grup A, B1, B2, E, C, a także żelazo, magnez, potas. Co ciekawe, główki szparagów zawierają więcej witaminy C, niż cytryna. Szparagi są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Kobiety w ciąży powinny także spożywać szparagi, ponieważ są one źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje wystąpienie wad wrodzonych u dziecka. Uwaga, szparagów nie powinny jednak spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kamienie nerkowe.

3. Szparagi to afrodyzjak
Szparagi posiadają fitoestrogeny czyli hormony roślinne o budowie i działaniu podobnym do estrogenów, hormonów kobiecych odpowiadających za popęd płciowy. Także… na kolację we dwoje, podajcie szparagi! 😉


Polecane przepisy ze szparagami:

Szparagi z jajkiem

Wiosenna, piknikowa sałatka z makaronem

Szparagi w szynce długodojrzewającej

Chłodnik z białych szparagów


szparagi_wlasciwosci


Źródła:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html; http://tipy.interia.pl/artykul_8312,jakie-sa-lecznicze-wlasciwosci-szparagow,4.html; http://targsmaku.pl/gotowanie/sztuka-kulinarna,643/4-powody-dla-ktorych-warto-jesc-szparagi,34568.html; https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-szparagow
 

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Pieczone szparagi | Obiad w 20 minut | Kuchnia Bazylii
    25/05/2016 at 13:01

    […] Wystarczy 20 minut i efektowny, smaczny obiad mamy gotowy 🙂 Polecam pieczone, zielone szparagi, a jako dodatek – jajko sadzone. O tym, dlaczego warto jeść szparagi, wyjaśniam we wpisie: 3 powody, dla których warto jeść szparagi. […]

     
  • Reply
    Marta
    21/05/2016 at 21:16

    Uwielbiam szparagi ! 🙂 Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko.

     
  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top