Dania z wieprzowiną/ Na szybko/ Obiady

Brukselka z boczkiem

Brukselka z boczkiem to idealny i szybki obiad dla wielbicieli i smakoszy tego warzywa. Takie danie nasyci oraz spełni wszelkie wymagania podniebienia. Przyznam się, że mogłabym takie zestawienie jest codziennie. Bardzo często kupuję brukselkę w sezonie, ale także i po, w postaci mrożonek. Nie wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego jej jedzenie pójdzie nam na zdrowie 🙂 Niestety, mając na uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam.


Zobacz też:

Ziemniaki z boczkiem i brukselką

Tarta z brukselką

Przepis na brukselkę z boczkiem

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 200 g boczku
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz

Przepis

1

Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych listków. W razie potrzeby odcinamy szczerniałe końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-30 minut do miękkości.

2

Boczek kroimy w kostkę/paski i podsmażamy na patelni, aby się zrumienił. Następnie na patelnie dodajemy brukselkę, chwilę smażymy.

3

Do całości dodajemy łyżkę masła oraz miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top