Brukselka z boczkiem to idealny i szybki obiad dla wielbicieli i smakoszy tego warzywa. Takie danie nasyci oraz spełni wszelkie wymagania podniebienia. Przyznam się, że mogłabym takie zestawienie jest codziennie. Bardzo często kupuję brukselkę w sezonie, ale także i po, w postaci mrożonek. Nie wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego jej jedzenie pójdzie nam na zdrowie 🙂 Niestety, mając na uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam.
Zobacz też:
Ziemniaki z boczkiem i brukselką
Tarta z brukselką
Przepis na brukselkę z boczkiem
Drukuj przepisSkładniki
- 500 g brukselki
- 200 g boczku
- łyżka masła
- łyżka miodu
- sól i pieprz
Przepis
Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych listków. W razie potrzeby odcinamy szczerniałe końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-30 minut do miękkości.
Boczek kroimy w kostkę/paski i podsmażamy na patelni, aby się zrumienił. Następnie na patelnie dodajemy brukselkę, chwilę smażymy.
Do całości dodajemy łyżkę masła oraz miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
0 komentarzy