Jak prawidłowo wysmażyć stek? Nie jest to wbrew pozorom takie trudne 🙂
Mięso
– rostbef – około 250g, o grubości 2-3 cm
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Mięso wyjmujemy przed smażeniem na około godzinę z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. W tym samym czasie smarujemy oliwą, obficie solimy i pieprzymy.
Następnie rozgrzewamy masło na dużym ogniu, kiedy patelnia jest dobrze nagrzana kładziemy mięso na patelnie. Smażymy z obu stron.
Mało wysmażone – ok. 2 minut z każdej strony
Średnio wysmażone – ok. 3-4 minut z każdej strony
Mocno wysmażone – ok. 4-5 minut z jednej strony
Sałatka
– garść szpinaku
– 2 małe gruszki
– kilka plasterków sera pleśniowego koziego
– kilka pokruszonych pistacji
– 2 łyżki cukru
– łyżka masła
Na maśle podsmażamy gruszki pokrojone w plasterki i dodajemy do nich cukier, aby się nieco skarmelizowały. Wrzucamy (razem z masłem z patelni) je do szpinaku. Dodajemy ser i orzechy. Polewamy sosem.
Sos miodowo-musztardowy
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka octu balsamicznego
– łyżka miodu
– łyżka musztardy
Smacznego!
5 komentarzy
Daria Diering
03/06/2014 at 11:00mniaaam, wygląda bardzo smacznie!:)
pozdrawiam ciepło 🙂
gotowaniezestylem
19/05/2014 at 14:14Umm, krwisty więc na pewno smaczny 🙂 Uwielbiam dobrze doprawione dania mięsne. Pozdrawiam
Kasia - Fitnessie
12/05/2014 at 09:34Ooo, chyba mam pomysł na dzisiejszy obiad!
Zapraszam na nowo powstałego bloga! 🙂
http://www.fitnessie.blogspot.com
Justyna Żak
10/05/2014 at 20:30zjadłabym:)