Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone zachwyci Was swoją kremową konsystencją oraz wyrazistym smakiem. Ta zupa krem jest najlepsza w sezonie pomidorowym, kiedy te warzywa są najsłodsze i najbardziej mięsiste, po prostu najsmaczniejsze, a także najtańsze. Z poniższych proporcji wyjdzie Wam około 4 średnie porcje zupy. Polecam podać krem z domowymi grzankami i oczywiście kleksem śmietany i świeżymi ziołami.
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz także inne przepisy na zupy kremy:
Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki
Warzywna zupa krem z curry i imbirem
Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki
Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów z mascarpone
Drukuj przepisSkładniki
- 2,5 kg pomidorów - użyłam różnych odmian
- 2 cebule
- mała główka czosnku
- oliwa z oliwek do polania warzyw przed pieczeniem
- 200 ml bulionu
- 2 czubate łyżki mascarpone
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili
- pieprz i sól do smaku
- grzanki, śmietana i zioła do podania
Przepis
Pomidory kroimy na pół. Jeśli używamy małych odmian koktajlowych nie jest to konieczne. Umieszczamy w naczyniu do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Główkę czosnku kroimy na pół - nie obieramy. Warzywa wkładamy do naczynia z pomidorami.
Warzywa polewamy dość obficie oliwą z oliwek, mieszamy, aby wszystkie były nią pokryte. Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez 40 minut.
Pomidory i cebulę przekładamy do garnka, ząbki czosnku wyjmujemy z łupin i dodajemy do warzyw. Warzywa zalewamy bulionem, taką ilością, aby zakrywał delikatnie warzywa. Lepiej wlać mniej bulionu przed blendowaniem, aby zupa nie była za rzadka. Dodajemy mascarpone oraz przyprawy. Blendujemy.
Wstawiamy na kuchenkę, aby zupa się podgrzała. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami, świeżymi ziołami i kleksem śmietany.
0 komentarzy