Pamiętacie jak wrzucałam przepis na kopytka? Podawałam je z duszonymi żeberkami i właśnie dziś to na nie znajdziecie przepis 🙂
Składniki:
– około 1kg żeberek wieprzowych
– 1 średnia cebula
– sól i pieprz do smaku
– szklanka wody
– 3 łyżki słodkiej papryki
– łyżeczka majeranku
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
Żeberka nacieramy papryką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie podsmażamy je na patelni, aby mięso było złociste, a nawet lekko przypalone. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w pióra. Kiedy produkty się zeszklą, dodajemy do nich żeberka – jeżeli nie macie głębokiej patelni, można to robić w garnku. Do żeberek wsypujemy przyprawy, dolewamy szklankę wody i dusimy na średnim ogniu około godziny. Najlepiej sprawdzić czy mięso już jest miękkie/odchodzi od kości.
A z kopytkami prezentuje się wspaniale! 🙂
5 komentarzy
Misia
14/03/2014 at 17:11O! To coś w sam raz dla mnie 🙂 Wygląda naprawdę smakowicie!
Pozdrawiam!
Justyna Żak
05/03/2014 at 21:04bardzo lubię żeberka:)
http://cynamon.net.pl
05/03/2014 at 20:06Jestem bardzo mięsnożerna, więc takie żeberka w sosie własnym a do tego jeszcze kopytka to raj dla mojego podniebienia 😉 Prezentują się bardzo apetycznie.
Kasia Nowakowska
06/03/2014 at 06:38Przyznam, że zestawienie jest idealne 🙂
Katarzyna kamalla
05/03/2014 at 19:58pycha ;*!