Mięsa/ Obiady

Żeberka wieprzowe w sosie własnym

Pamiętacie jak wrzucałam przepis na kopytka? Podawałam je z duszonymi żeberkami i właśnie dziś to na nie znajdziecie przepis 🙂

Składniki:
– około 1kg żeberek wieprzowych
– 1 średnia cebula
– sól i pieprz do smaku
– szklanka wody
– 3 łyżki słodkiej papryki
– łyżeczka majeranku
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju
Żeberka nacieramy papryką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie podsmażamy je na patelni, aby mięso było złociste, a nawet lekko przypalone. W tym czasie na drugiej patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w pióra. Kiedy produkty się zeszklą, dodajemy do nich żeberka – jeżeli nie macie głębokiej patelni, można to robić w garnku. Do żeberek wsypujemy przyprawy, dolewamy szklankę wody i dusimy na średnim ogniu około godziny. Najlepiej sprawdzić czy mięso już jest miękkie/odchodzi od kości.
A z kopytkami prezentuje się wspaniale! 🙂
  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Misia
    14/03/2014 at 17:11

    O! To coś w sam raz dla mnie 🙂 Wygląda naprawdę smakowicie!

    Pozdrawiam!

  • Reply
    Justyna Żak
    05/03/2014 at 21:04

    bardzo lubię żeberka:)

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    05/03/2014 at 20:06

    Jestem bardzo mięsnożerna, więc takie żeberka w sosie własnym a do tego jeszcze kopytka to raj dla mojego podniebienia 😉 Prezentują się bardzo apetycznie.

  • Reply
    Katarzyna kamalla
    05/03/2014 at 19:58

    pycha ;*!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top