Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zupa, która według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień. Z tego przepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło 🙂 Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak zdarzyło mi się także gotować bez niego – zupa wtedy jest także smaczna, a smak słodkiej kapusty bardziej wyczuwalny. Jednak mój mąż przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie 😉 Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego!
Zobacz też:
Kartoflanka – zupa ziemniaczana
Warzywna zupa krem z curry i imbirem
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Zupa ogórkowa
Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty
Drukuj przepisSkładniki
- porcja rosołowa
- 3 l wody
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- pół główki białej kapusty (około 500g)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- średnia cebula
- łyżka masła
- łyżka mąki
- płaska łyżka soli
- pieprz do smaku
- natka pietruszki/koperek
Przepis
Porcję rosołową zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do powstania szumowin. Zdejmujemy szumowiny, po czym dodajemy do garnka dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek białej części pora oraz posiekaną w paski białą kapustę.
Do garnka dodajemy także 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżeczki domowej przyprawy warzywnej oraz płaską łyżkę soli. Gotujemy około 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.
Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy do zupy. W międzyczasie na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy na złoto. Dolewamy na patelnię odrobinę wywaru, mieszamy i całość wlewamy do garnka.
Na końcu dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i zagotowujemy zupę. Przed podaniem wyjmujemy z zupy porcję rosołową oraz marchewki. Z porcji rosołowej oddzielamy mięso i wkładamy ponownie do garnka. Marchewki ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do zupy.
Całość doprawiamy pieprzem, ewentualnie dosalamy. Podajemy z koperkiem lub natką pietruszki.

10 komentarzy
Agnieszka
30/03/2022 at 18:09Dzisiaj zrobiłam pierwszy raz taka zupę. Wyszła pyszna! ☺️
Kasia Nowakowska
05/04/2022 at 11:38Dziękuję za opinię 🙂
Jayjay
01/11/2021 at 10:45Bardzo smaczna zupa polecam
Kasia Nowakowska
08/11/2021 at 13:47Dziękuję 🙂
Marlena
18/05/2020 at 18:23Dziś zrobiłam. Wyszło przepysznie 🙂
Kasia Nowakowska
22/05/2020 at 11:20Dziękuję 🙂 Na zdrowie!
jak
05/04/2020 at 17:09Ale co to u licha jest „porcja rosołowa”?!
Kasia Nowakowska
07/04/2020 at 21:08porcja rosołowa z kurczaka, lub kawałek udka kurczaka
JAK
09/04/2020 at 03:43Nie ma co sie napinać 😉 Dalem 2 udka, i to jeszcze bez kości, bo tylko takie były pod ręką i wyszlo super. Następnym razem wrzucę więcej bo wtedy konkretniejsza „wkladka” w zupie jest. Gar 3 litry starcza dla dwóch dorosłych osob na 3 dni, więc zeby za kazdym razem bylo cos więcej niz tylko „woda” to musze miec więcej miesa. Do tego nie miałem ani ziela ani innych cudaków, tylko pieprz I sól. Super zupa.
Magdalena
28/03/2020 at 20:47zjadłabym z przyjemnością!