Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak ze słodkiej kapusty to sycąca zupa, która według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień. Z tego przepisu powinno wyjść Wam około sześć średnich porcji zupy. Jeżeli macie większą rodzinę, podwójcie składniki, aby dla nikogo zupy nie zabrakło 🙂 Taki kapuśniak jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Na samym końcu do mojej zupy ze słodkiej kapusty dodaję koncentrat pomidorowy, jednak zdarzyło mi się także gotować bez niego – zupa wtedy jest także smaczna, a smak słodkiej kapusty bardziej wyczuwalny. Jednak mój mąż przepada za kwaskowatym smakiem pomidorów, który pasuje mu do wszystkiego, no i do tej zupy szczególnie 😉 Zapraszam Was po ten prosty przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty. Smacznego!

Zobacz też:

Kartoflanka – zupa ziemniaczana

Warzywna zupa krem z curry i imbirem

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Zupa ogórkowa

Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • porcja rosołowa
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • pół główki białej kapusty (około 500g)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • średnia cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • płaska łyżka soli
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki/koperek

Przepis

1

Porcję rosołową zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do powstania szumowin. Zdejmujemy szumowiny, po czym dodajemy do garnka dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera, kawałek białej części pora oraz posiekaną w paski białą kapustę.

2

Do garnka dodajemy także 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżeczki domowej przyprawy warzywnej oraz płaską łyżkę soli. Gotujemy około 30-40 minut, aż kapusta zmięknie.

3

Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Dodajemy do zupy. W międzyczasie na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy na złoto. Dolewamy na patelnię odrobinę wywaru, mieszamy i całość wlewamy do garnka.

4

Na końcu dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i zagotowujemy zupę. Przed podaniem wyjmujemy z zupy porcję rosołową oraz marchewki. Z porcji rosołowej oddzielamy mięso i wkładamy ponownie do garnka. Marchewki ścieramy na tarce i ponownie dodajemy do zupy.

5

Całość doprawiamy pieprzem, ewentualnie dosalamy. Podajemy z koperkiem lub natką pietruszki.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

6 komentarzy

  • Reply
    Marlena
    18/05/2020 at 18:23

    Dziś zrobiłam. Wyszło przepysznie 🙂

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/05/2020 at 11:20

      Dziękuję 🙂 Na zdrowie!

  • Reply
    jak
    05/04/2020 at 17:09

    Ale co to u licha jest “porcja rosołowa”?!

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/04/2020 at 21:08

      porcja rosołowa z kurczaka, lub kawałek udka kurczaka

    • Reply
      JAK
      09/04/2020 at 03:43

      Nie ma co sie napinać 😉 Dalem 2 udka, i to jeszcze bez kości, bo tylko takie były pod ręką i wyszlo super. Następnym razem wrzucę więcej bo wtedy konkretniejsza “wkladka” w zupie jest. Gar 3 litry starcza dla dwóch dorosłych osob na 3 dni, więc zeby za kazdym razem bylo cos więcej niz tylko “woda” to musze miec więcej miesa. Do tego nie miałem ani ziela ani innych cudaków, tylko pieprz I sól. Super zupa.

  • Reply
    Magdalena
    28/03/2020 at 20:47

    zjadłabym z przyjemnością!

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top