Obiady/ Tradycyjne zupy/ Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to przepis, który na pewno zainteresuje fanów zupy pomidorowej. Można nawet powiedzieć, że ta zupa to wariacja na temat pomidorówki, bez makaronu, ale z soczewicą i pomidorami 🙂 Aby zupka była bardziej sycąca, dodałam także ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów możecie przygotować od zera, zgodnie z poniższym przepisem, ale także na bazie gotowego już bulionu warzywnego czy drobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie 😉

Zobacz też:

Krupnik z grzybami

Krem z warzyw korzeniowych i papryki

Zupa meksykańska

Zupa ogórkowa

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów

Drukuj przepis
Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • nóżka i skrzydełko z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżeczka cukru
  • łyżka masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis

1

Mięso zalewamy 2 l zimnej wody, gotujemy na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy z wywaru powstałe szumowiny i dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45 minut na średnim ogniu.

2

Następnie do wywaru wlewamy pomidory z puszki i dodajemy przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę cukru. Gotujemy całość około 30 minut, do momentu aż pomidory dobrze się rozgotują.

3

W międzyczasie cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoto na patelni. Dodajemy do gotującej się zupy.

4

Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po 15 minutach gotowania ziemniaków, wsypujemy do wywaru 150 g soczewicy. Gotujemy około 10 minut, aby soczewica zmiękła.

5

Odlewamy chochlę zupy do miseczki i łączymy ją z dwiema łyżkami słodkiej śmietanki. Wlewamy całość do zupy i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.

6

Na samym końcu doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Agata
    07/05/2020 at 16:00

    Zupa bardzo smaczna chociaż wymaga dużej ilości dochodzenia do niej. Jednakże na prawdę warto.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      07/05/2020 at 19:35

      Dziękuję za opinię 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top