Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów to przepis, który na pewno zainteresuje fanów zupy pomidorowej. Można nawet powiedzieć, że ta zupa to wariacja na temat pomidorówki, bez makaronu, ale z soczewicą i pomidorami 🙂 Aby zupka była bardziej sycąca, dodałam także ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów możecie przygotować od zera, zgodnie z poniższym przepisem, ale także na bazie gotowego już bulionu warzywnego czy drobiowego – w zależności jak wolicie. Miseczka takiej zupy nasyci Was na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne dni. Na zdrowie 😉
Zobacz też:
Krupnik z grzybami
Krem z warzyw korzeniowych i papryki
Zupa meksykańska
Zupa ogórkowa
Przepis na zupę z czerwonej soczewicy i pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- nóżka i skrzydełko z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki tymianku
- łyżeczka cukru
- łyżka masła
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 ziemniaki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przepis
Mięso zalewamy 2 l zimnej wody, gotujemy na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy z wywaru powstałe szumowiny i dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Gotujemy około 45 minut na średnim ogniu.
Następnie do wywaru wlewamy pomidory z puszki i dodajemy przyprawy: łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki tymianku, łyżeczkę cukru. Gotujemy całość około 30 minut, do momentu aż pomidory dobrze się rozgotują.
W międzyczasie cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle na złoto na patelni. Dodajemy do gotującej się zupy.
Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po 15 minutach gotowania ziemniaków, wsypujemy do wywaru 150 g soczewicy. Gotujemy około 10 minut, aby soczewica zmiękła.
Odlewamy chochlę zupy do miseczki i łączymy ją z dwiema łyżkami słodkiej śmietanki. Wlewamy całość do zupy i gotujemy razem jeszcze około 5 minut.
Na samym końcu doprawiamy zupę solą oraz pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
4 komentarze
Dorota
08/03/2023 at 11:19Czy może być soczewica ze słoika?
Kasia Zawada
15/03/2023 at 19:32Wydaje mi się, że tak, tylko trzeba ją przepłukać 🙂
Agata
07/05/2020 at 16:00Zupa bardzo smaczna chociaż wymaga dużej ilości dochodzenia do niej. Jednakże na prawdę warto.
Kasia Nowakowska
07/05/2020 at 19:35Dziękuję za opinię 🙂