Mięsa/ Na szybko/ Obiady

Kurczak duszony z warzywami

Kurczak duszony z warzywami to danie, które tak naprawdę samo się robi. Ponadto nie potrzebujemy do jego przygotowania zbyt wielu składników oraz czasu. Przyznam, że poszłam na łatwiznę i użyłam warzyw z mrożonki, ponieważ właśnie takie miałam pod ręką 🙂 Jednak, jak już kiedyś pisałam w w poście Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce, wcale mrożonki nie są gorsze od świeżych warzyw i zachowują mnóstwo wartości odżywczych. Natomiast do przyprawienia dania użyłam sosu sojowego, czosnku oraz cebuli, to jedne z moich obowiązkowych zestawień w kuchni.


Zobacz też:

Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem

Przepis na kurczaka duszonego z warzywami

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 1 godzina

Składniki

  • 4 nóżki kurczaka
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki wody
  • opakowanie mrożonych warzyw - użyłam mieszanki chińskiej
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Przepis

1

Surowe nóżki obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia, z dwóch stron.

2

Zmniejszamy ogień oraz dodajemy na patelnię posiekany czosnek, cebulę. Następnie wlewamy sos sojowy i wodę. Przykrywamy i dusimy około 30 minut, aby mięso zmiękło.

3

Następnie na patelnie dodajemy rozmrożone warzywa i ponownie przykrywamy do podduszenia na około 20 minut.

4

Jeżeli mięso jest wystarczająco miękkie i odchodzi od kości, oznacza to, że danie jest już gotowe. Na sam koniec przyprawiamy solą oraz pieprzem, jednak soli zapewne będziecie potrzebować niewiele, ponieważ sos sojowy nadał już daniu słonego smaku.

5

Danie możecie podawać zarówno samodzielnie, jak i z ryżem, ziemniakami czy kaszą.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top