Kurczak z papryką, ananasem i ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu, ani chęci. Dziś przedstawiam Wam nieco bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda 🙂 Do przygotowania dania nie potrzebujecie również nadzwyczajnych umiejętności, ale nieco cierpliwości do krojenia warzyw 😉 Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało, jestem bardzo ciekawa! Danie możecie urozmaicać poprzez dodanie chociażby kukurydzy z puszki czy kiełków bambusa.
Zobaczcie też:
Ryż z kurczakiem i jarmużem
Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą
Przepis na kurczaka z papryką, ananasem i ryżem
Drukuj przepisSkładniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 kolorowe papryki
- połowa puszki ananasa
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek startego imbiru, bądź imbir w proszku
- 5 łyżek ketchupu
- sok z puszki z ananasa
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryka ostra do doprawienia
- łyżeczka cukru
- sól oraz pieprz do smaku
- olej do smażenia
- ryż do podania
Przepis
Czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy kurczaka i podsmażamy.
Następnie zalewamy całość sokiem z ananasa i dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego w kostkę ananasa.
Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki: 5 łyżek ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, ostrą paprykę oraz sól, pieprz i cukier. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, do momentu połączenia się przypraw.
Podajemy z ryżem. Smacznego!
Porady
Możecie do sosu dodawać ulubione przyprawy i modyfikować danie.
7 komentarzy
magdalena
05/01/2019 at 09:12a czy nie lepiej zastapic keczup koncentratem?? nie wyrazam opinii bo zywczajnie dania jeszcze nie robilam po prostu mam mala awersje do dodawania keczupu do potraw:)))
aa dodam ze uwielbiam Twoa strona.. jesli
moge dodac kilka uwag- czasem brakuje informacji o gramaturach. jesli chodzi o dodawanie przypraw i okreslenoe rzedu „puszka czegos”. nie mieszkam w Polsce i chyba mamy triche inne standardy:).
poza tym chyba gustusjemy w podobnych smakach bo poki co wszystko co ugotowalam w oparciu o Twoje przepisy wpisało sie w kategorię dan stalych ..szczególnie uwielbiam tarty i zupe meksykanska ❤
takze rob to co robisz dalej! pozdrawiam Cie Kasiu z Norwegii:)
Kasia Nowakowska
05/01/2019 at 19:11Nie ma przeszkód, aby zastąpić koncentratem/przecierem 🙂 Ciesze się, że korzystasz z moich przepisów! Dziękuję za cenne uwagi! Sama często się łapię na tym, że niekiedy umykają mi gramatury, a także ilość przypraw, postaram się to doprecyzować. W niektórych przepisach jednak celowo nie sugeruję ilości, ponieważ uważam, że każdy może sobie doprawić jak tylko chce. Jeżeli będziesz mieć jakiekolwiek pytania dotyczące ilości składników, itp. pisz najlepiej na Facebooku, tam zazwyczaj odpisuję najszybciej. Pozdrawiam Cię serdecznie z zimowej Warszawy 🙂 Miłego wieczoru!
Gotowajka
09/10/2018 at 12:34Dobrze ze jest zdjecie bo ktos niedoświadczony moglby wrzucic cale piersi z kurczaka; )
Justi
09/06/2018 at 10:02Witam, czy zamiast ananasa z puszki można użyć świeżego?
sisi
27/07/2018 at 02:33co za pytanie LOL
Najsmaczniejszy
14/12/2016 at 11:02Polecam posolić trochę mięso przed wrzuceniem na patelnie. Danie smakuje jak uncle beans 😀
Kasia Nowakowska
31/01/2017 at 11:43Dziękuję za opinię 🙂