Wasze pomysły na Facebooku nieco mnie zainspirowały. Szybka, a przede wszystkim smaczna przekąska 😉 Może dzięki obecności szynki przekonają się do szparagów Ci, który za nimi nie przepadają.
Składniki:
- szparagi
- szynka długodojrzewająca
- 2 łyżki masła
- kilka listków mięty
- sól i pieprz
- starty parmezan do posypania
Po to, aby szparagi były zjadliwe, musimy je najpierw przygotować. Od każdego szparaga urywamy zdrewniałe końce. Łamiemy je, jakby na 1/4 wysokości. Następnie szparagi obieramy małym nożykiem lub obieraczką ze skórki – pomijając rozwinięte końce.
Obgotowujemy szparagi przez około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie każdego szparaga owijamy kawałkiem szynki oraz wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w temperaturę około 200-220 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy lekki miętowy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kilka listków mięty oraz sól i pieprz.
Kiedy szparagi wyjmiemy z piekarnika, polewamy je sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy miętą.
Smacznego! 🙂
4 komentarze
JoannaD
13/05/2013 at 13:31Proste i pyszne. Czego chcieć więcej? Przepis wypróbowałam:) pozdrawiam!
Ola
11/05/2013 at 16:29ja na szparagi zawsze czekam z utęskinieniem i.. wreszcie są:)
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Qchenne-inspiracje, Małgosia
11/05/2013 at 13:55Uwielbiam szparagi. Ostatnio też robiłam 😉