Obiady/ Przystawki

Szparagi w szynce długodojrzewającej

Wasze pomysły na Facebooku nieco mnie zainspirowały. Szybka, a przede wszystkim smaczna przekąska 😉 Może dzięki obecności szynki przekonają się do szparagów Ci, który za nimi nie przepadają.

 


Składniki:
  • szparagi
  • szynka długodojrzewająca
  • 2 łyżki masła
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz
  • starty parmezan do posypania

Po to, aby szparagi były zjadliwe, musimy je najpierw przygotować. Od każdego szparaga urywamy zdrewniałe końce. Łamiemy je, jakby na 1/4 wysokości. Następnie szparagi obieramy małym nożykiem lub obieraczką ze skórki – pomijając rozwinięte końce.
Obgotowujemy szparagi przez około 5 minut w lekko posolonej wodzie. Następnie każdego szparaga owijamy kawałkiem szynki oraz wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut w temperaturę około 200-220 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy lekki miętowy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kilka listków mięty oraz sól i pieprz.
Kiedy szparagi wyjmiemy z piekarnika, polewamy je sosem, posypujemy parmezanem i ozdabiamy miętą.
Smacznego! 🙂
  
    

Może ci się spodobać

4 komentarze

  • Reply
    JoannaD
    13/05/2013 at 13:31

    Proste i pyszne. Czego chcieć więcej? Przepis wypróbowałam:) pozdrawiam!

  • Reply
    Ola
    11/05/2013 at 16:29

    ja na szparagi zawsze czekam z utęskinieniem i.. wreszcie są:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

  • Reply
    Qchenne-inspiracje, Małgosia
    11/05/2013 at 13:55

    Uwielbiam szparagi. Ostatnio też robiłam 😉

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top