Pieczony kurczak na butelce jest jednym z najlepszych niedzielnych obiadów, które przygotowuje. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i miękkie, że do jego krojenia właściwie nie potrzebujemy noża. Dzięki pieczeniu kurczaka na butelce z piwem, mamy pewność, że będzie on doskonale kruchy – podczas pieczenia piwo paruje i wpływa na wilgotność mięsa. Bardzo ważne jest, by kilka godzin wcześniej zamarynować kurczaka, aby przeszedł smakiem przypraw. Niestety, ale żeby przygotować kurczaka na butelce, potrzebujemy dość sporego piekarnika, aby kurczak postawiony w ten sposób swobodnie się mieścił. Może to i śmieszne, ale zwróćcie uwagę na wysokość butelki z piwem, które kupujecie – wybierzcie najniższą 😉 Po upieczeniu kurczaka jest też sporo wyzwania z jego wyjęciem z piekarnika, ale wierzę, że sobie poradzicie – ja użyłam rękawic oraz szczypców. Mam nadzieję, że kurczak w takiej wersji Wam posmakuje i będzie gościł często na Waszych stołach. Smacznego! 🙂
Zobaczcie też:
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami
Miodowy kurczak ze szpinakiem i pomidorkami
Kurczak w sosie serowym
Quesadilla z kurczakiem
Przepis na kurczaka na butelce
Drukuj przepisSkładniki
- świeży kurczak, około 1,5 kg
- 500 ml jasnego piwa
- 8 łyżek oleju
- 5 ząbków czosnku
- łyżka majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżki soli + pół łyżeczki soli do piwa
Przepis
Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej, przeciśnięte ząbki czosnku, majeranek, tymianek, paprykę, pieprz oraz 1,5 łyżki soli mieszamy w jednym naczyniu, aby wyszła nam ze składników marynata. Możemy także zblendować składniki, do dokładniejszego połączenia się - ja tak właśnie zrobiłam.
Kurczaka dokładnie nacieramy powstałą marynatą - zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - termoobieg. Z butelki z piwem odrywamy naklejki - można to łatwo zrobić mocząc butelkę w ciepłej wodzie. Do szklanki odlewamy połowę piwa i do butelki wsypujemy pół łyżeczki soli - dzięki temu piwo podczas pieczenia będzie delikatnie się pienić i wylewać na kurczaka.
Kurczaka nadziewamy na butelkę i stawiamy go w piekarniku na naczyniu żaroodpornym czy blaszce. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie polewamy kurczaka pozostałym piwem, które odlaliśmy do szklanki. Następnie mięso pieczemy jeszcze około 60-70 minut do mocnego zrumienienia - po tym czasie jest gotowe.
Przy wyjmowaniu kurczaka uważajcie, abyście się nie oparzyli gorącą butelką - po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać około 5-10 minut, aż całe ciepło chociaż trochę odparuje. Nie martwcie się, kurczak nie zrobi się zimny.
Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka - ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg i suma pieczenia wynosiła 1 godzinę 40 minut.
0 komentarzy