Dania z drobiem/ Mięsa/ Obiady

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami

Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem to ciekawa alternatywa dla kotletów schabowych czy kotletów mielonych. Do ich przygotowania nie potrzebujecie umiejętności, bo wyjdą każdemu! 🙂 Tak, tak, wiem, że takie przepisy lubicie – ja też! Przez to, że są pieczone w piekarniku, nie są tak nasiąknięte tłuszczem, chociaż na patelni również można je smażyć. Kotleciki z kurczaka z pieczarkami są niezwykle soczyste i delikatne. Podawajcie je w towarzystwie ziemniaków, pieczywa lub jedźcie po prostu same. Możecie również przygotować je na imprezę (tutaj najlepiej podać je z ketchupem i sosem czosnkowym) – gwarantuję, że znikną w mig.


Zobacz też:

Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem

Bagietki nadziewane kurczakiem i serem

Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych

Przepis na kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem

Drukuj przepis
Porcji: 11-12 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 200 g żółtego sera
  • 8 pieczarek
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz do smaku - szczypta/dwie
  • płaska łyżeczka soli
  • papier do pieczenia

Przepis

1

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2

Składniki przekładamy do miski. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę, olej, paprykę ostrą, słodką, pieprz, sól. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

3

Z powstałej masy rękoma formujemy placuszki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wyjdzie ich około 10-12.

4

Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut.

5

Podajemy z ulubionymi dodatkami - aby kotleciki ładniej prezentowały się na talerzu, posypcie je natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porady

Jeżeli masa na kotleciki będzie zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodajcie odrobinę oleju.

  •  
  •  
  •  

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    Pat
    22/01/2019 at 12:35

    Czy pieczarki można wcześniej podgotować/ usmażyć? Nie będą surowe?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      22/01/2019 at 22:25

      Nie będą surowe 🙂 Jeżeli wolisz mieć pewność, oczywiście możesz podmażyć

  • Reply
    Adrian
    05/10/2018 at 11:51

    Bardzo ładne, rumiane kotleciki. Muszę spróbować, bo takich jeszcze nie jadłem.

  • Reply
    Malwina
    04/09/2018 at 20:54

    Można je usmażyć, czy sie nie nadają ? Nie posiadam piekarnika w swoim studenckim mieszkaniu 🙁

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      04/09/2018 at 22:52

      Można, jasne 🙂 Ale musisz mocno je skleić, aby się nie rozpadły na patelni 🙂 Ewentualnie dodaj trochę bułki tartej, aby kotleciki lepiej się kleiły 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top