Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem to ciekawa alternatywa dla kotletów schabowych czy kotletów mielonych. Do ich przygotowania nie potrzebujecie umiejętności, bo wyjdą każdemu! 🙂 Tak, tak, wiem, że takie przepisy lubicie – ja też! Przez to, że są pieczone w piekarniku, nie są tak nasiąknięte tłuszczem, chociaż na patelni również można je smażyć. Kotleciki z kurczaka z pieczarkami są niezwykle soczyste i delikatne. Podawajcie je w towarzystwie ziemniaków, pieczywa lub jedźcie po prostu same. Możecie również przygotować je na imprezę (tutaj najlepiej podać je z ketchupem i sosem czosnkowym) – gwarantuję, że znikną w mig.
Zobacz też:
Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych
Przepis na kotleciki z kurczaka z pieczarkami i serem
Drukuj przepisSkładniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 200 g żółtego sera
- 8 pieczarek
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- łyżka oleju
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz do smaku - szczypta/dwie
- płaska łyżeczka soli
- papier do pieczenia
Przepis
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oraz ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Składniki przekładamy do miski. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę, olej, paprykę ostrą, słodką, pieprz, sól. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Z powstałej masy rękoma formujemy placuszki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wyjdzie ich około 10-12.
Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - aby kotleciki ładniej prezentowały się na talerzu, posypcie je natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Porady
Jeżeli masa na kotleciki będzie zbyt rzadka, dodajcie więcej mąki. Jeżeli będzie zbyt gęsta, dodajcie odrobinę oleju.
5 komentarzy
Pat
22/01/2019 at 12:35Czy pieczarki można wcześniej podgotować/ usmażyć? Nie będą surowe?
Kasia Nowakowska
22/01/2019 at 22:25Nie będą surowe 🙂 Jeżeli wolisz mieć pewność, oczywiście możesz podmażyć
Adrian
05/10/2018 at 11:51Bardzo ładne, rumiane kotleciki. Muszę spróbować, bo takich jeszcze nie jadłem.
Malwina
04/09/2018 at 20:54Można je usmażyć, czy sie nie nadają ? Nie posiadam piekarnika w swoim studenckim mieszkaniu 🙁
Kasia Nowakowska
04/09/2018 at 22:52Można, jasne 🙂 Ale musisz mocno je skleić, aby się nie rozpadły na patelni 🙂 Ewentualnie dodaj trochę bułki tartej, aby kotleciki lepiej się kleiły 🙂