Krem z cebuli i czerwonej soczewicy to pomysł na ekspresowy obiad. Zrobicie go w około 30 minut. Przygotowanie tej zupy krem jest bardzo proste, nawet kulinarny łamaga sobie na pewno z nim poradzi. Do mojego kremu z cebuli i czerwonej soczewicy dodałam między innymi kmin rzymski czyli kumin, który nadał orientalnej nuty. Jeżeli nie macie kuminu, polecam dodać zamiast niego odrobinę kurkumy lub curry, aby krem był wyrazisty. Jeżeli lubicie kremowe zupy, zapraszam Was do skorzystania z poniższych przepisów 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Warzywna zupa krem z curry i imbirem
Zupa krem z pora
Krem z pieczonych pomidorów i papryki
Zupa krem z kukurydzy
Przepis na krem z cebuli i czerwonej soczewicy
Drukuj przepisSkładniki
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 280 gram soczewicy
- około 1-1,5 l bulionu warzywnego
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- słonecznik, szczypiorek i ostra papryka do ozdoby
Przepis
Cebule obieramy i kroimy w pióra. Czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki, cebulę i czosnek oraz podsmażamy składniki na złoto - systematycznie mieszając.
Następnie składniki przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę i całość zalewamy bulionem. Dodajemy pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki gałki, łyżeczkę słodkiej i ostrej papryki.
Gotujemy około 15 minut, do momentu, aż soczewica i cebula zmiękną. Następnie całość blendujemy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę bulionu lub wody.
Gotujemy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ewentualnie powyższymi przyprawami. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


4 komentarze
ilona
04/01/2021 at 13:09zupa przepyszna-doprawiłam kurkumą i słodką papryką – w smaku jak pyszna grochówka tylko lepszą 😊polecam
Kasia Nowakowska
09/01/2021 at 12:52Dziękuję za opinię 🙂 Pozdrawiam!
Reszka
18/04/2020 at 18:04Bardzo ciekawy smak ma ta zupka i robi się ja w ekspresowym tempie.
Kasia Nowakowska
23/04/2020 at 16:54Dziękuję 🙂