Warzywna zupa krem z curry i imbirem to sycąca i zdrowa propozycja obiadu, szczególnie na chłodne dni. Przyprawy dodane do zupy podkręcają jej smak, zupa staje się ostrzejsza i rozgrzewa. Jeżeli obawiacie się, że będzie ona zbyt ostra, przyprawy dodawajcie stopniowo i dopasujcie smak kremu do siebie. Warzywna zupa krem z curry i imbirem została ugotowana na bazie około 700 g warzyw korzeniowych, jak seler, marchewka, ziemniak, batat. Podczas przygotowania zupy możecie modyfikować proporcje warzyw, co sprawi, że za każdym razem warzywna zupa krem z curry i imbirem będzie smakować nieco inaczej. Zupy krem podaję najczęściej z domowymi grzankami ziołowymi, groszkiem ptysiowym lub mieszanką pestek. Uważam również, że każdą zupę krem powinno się podawać z dodatkiem, który przełamie jej smak, jak np. kleks śmietany czy ostry ser – wtedy smakuje ona najlepiej. Zapraszam Was na przepis na tą pyszną, warzywną zupkę. Smacznego! 🙂
Zobacz też:
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów
Zupa z pieczonej papryki
Zupa krem z batatów i papryki
Zupa krem cebulowa
Zupa krem z pora
Przepis na warzywną zupę krem z curry i imbirem
Drukuj przepisSkładniki
- seler (około 450 g)
- 2 średnie marchewki
- średni ziemniak
- mały batat
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 -2 l bulionu
- łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Warzywa obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielości. Wkładamy do garnka. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie zalewamy bulionem - taka ilość, aby zakryła wszystkie warzywa.
Gotujemy około 30 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i blendujemy składniki. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Podajemy z łyżką śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym lub mieszanką pestek.
0 komentarzy