Makaron z zielonym pesto z bazylii jest prostym i lekkim daniem. Kiedy w doniczce bazylia zaczyna przerastać, a zbliża się pora obiadowa, ten przepis jest dla Was 🙂 Świeżo zrobione pesto różni się nieporównywalnie od tego ze słoika. Jeżeli nie mieliście okazji przyrządzać go sami, gwarantuję, że po pierwszym razie nie kupicie już więcej gotowego.
Przy oryginalnym pesto powinno się używać orzechów pinii, jednak możemy je śmiało zastąpić migdałami czy innym rodzajem orzechów, bądź też słonecznikiem. Orzechy piniowe bardzo trudno znaleźć, a jak już znajdziemy, okazują się być szaleńczo drogie.
Zobaczcie też:
Makaron z łososiem i cukinią
Pesto
– 2 garście świeżej bazylii
– garść startego parmezanu
– garść migdałów
– ząbek czosnku
– 8/10 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy (wytrwali mogą użyć moździerza;)). W gotowej mieszance będziecie czuć przede wszystkim nutę bazylii, czosnku i parmezanu. Jeżeli czegoś wydaje Wam się za mało, kombinujcie z proporcjami.
Ugotujcie makaron i wymieszajcie je z gotowym pesto. Ważne, aby pesto miało na tyle lejącą konsystencję, aby wymieszało się swobodnie z makaronem.
7 komentarzy
Zosia
18/10/2017 at 13:58Świetny przepis, uwielbiam pastę pesto.
Kasia Nowakowska
18/10/2017 at 15:13Dziękuję 🙂
www.ourlovetolive.blogspot.com
15/04/2015 at 00:27O moje ulubione danie !!ostatnio się od niego uzależniłam 😉
Może wspólna obserwacja ?:)
Buziaki i pozdrawiamy
xo xo xo xo xo