Makarony/ Obiady

Makaron z zielonym pesto z bazylii

Makaron z zielonym pesto z bazylii jest prostym i lekkim daniem. Kiedy w doniczce bazylia zaczyna przerastać, a zbliża się pora obiadowa, ten przepis jest dla Was 🙂 Świeżo zrobione pesto różni się nieporównywalnie od tego ze słoika. Jeżeli nie mieliście okazji przyrządzać go sami, gwarantuję, że po pierwszym razie nie kupicie już więcej gotowego.

Przy oryginalnym pesto powinno się używać orzechów pinii, jednak możemy je śmiało zastąpić migdałami czy innym rodzajem orzechów, bądź też słonecznikiem. Orzechy piniowe bardzo trudno znaleźć, a jak już znajdziemy, okazują się być szaleńczo drogie.


Zobaczcie też:

Makaron z łososiem i cukinią


Pesto

– 2 garście świeżej bazylii

– garść startego parmezanu

– garść migdałów

– ząbek czosnku

– 8/10 łyżek oliwy z oliwek

– sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy (wytrwali mogą użyć moździerza;)). W gotowej mieszance będziecie czuć przede wszystkim nutę bazylii, czosnku i parmezanu. Jeżeli czegoś wydaje Wam się za mało, kombinujcie z proporcjami.

Ugotujcie makaron i wymieszajcie je z gotowym pesto. Ważne, aby pesto miało na tyle lejącą konsystencję, aby wymieszało się swobodnie z makaronem.

_DSC1938a_DSC1931a

  
    

Może ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Zosia
    18/10/2017 at 13:58

    Świetny przepis, uwielbiam pastę pesto.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      18/10/2017 at 15:13

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    www.ourlovetolive.blogspot.com
    15/04/2015 at 00:27

    O moje ulubione danie !!ostatnio się od niego uzależniłam 😉

    Może wspólna obserwacja ?:)

    Buziaki i pozdrawiamy

    xo xo xo xo xo

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top