Dania bez mięsa/ Makarony/ Makarony bez mięsa/ Obiady

Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym

Sezon na zimowe trufle właśnie trwa. Jeżeli tylko je zdobędziecie, użyjcie ich, jako dodatku do dobrze Wam znanych dań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa.


Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?

Przepis na makaron z truflami

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 100 ml śmietanki 30%
  • około 200 g sera Tallegio
  • świeże trufle
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • makaron

Przepis

1

Ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dolewamy śmietanki.

2

Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser w drobnych kawałkach.

3

Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia.

4

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy.

5

Każdą porcję makaronu posypujemy świeżymi, startymi truflami.

makaron-z-truflami-w-sosie-serowo-smieatnowym-3

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top