Dania bez mięsa/ Makarony/ Makarony bez mięsa/ Obiady

Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym

(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Sezon na zimowe trufle właśnie trwa. Jeżeli tylko je zdobędziecie, użyjcie ich, jako dodatku do dobrze Wam znanych dań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa.


Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić?

Przepis na makaron z truflami

Drukuj przepis
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut

Składniki

  • 100 ml śmietanki 30%
  • około 200 g sera Tallegio
  • świeże trufle
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • makaron

Przepis

1

Ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dolewamy śmietanki.

2

Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser w drobnych kawałkach.

3

Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia.

4

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy.

5

Każdą porcję makaronu posypujemy świeżymi, startymi truflami.

makaron-z-truflami-w-sosie-serowo-smieatnowym-3

 
  

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top