Sałatka z indykiem i ziemniaczkami to świetna propozycja obiadu, jak też sałatki na przyjęcia czy imprezy. Jest bardzo uniwersalna! Jak to powiedział mój mąż, smakuje trochę jak kebab czy gyros. Sałatkę z indykiem przygotowałam z mięsa indyka, które pochodziło z uda – mięso było soczyste oraz posiadało małe przerosty tłuszczu. Można użyć oczywiście do sałatki mięsa z piersi indyka, czy też w końcu piersi kurczaka, ale ja szczerze polecam mięsa z udek. Do sałatki użyłam sałaty lodowej, która po wymieszaniu bardzo nie wiotczeje i dość długo zachowuje swoją świeżość. Nie polecam na pewno używać sałaty maślanej, ale na przykład pekińską czy rzymską rekomenduję jak najbardziej. Kwintesencją tej sałatki jest mieszanka prostych przypraw, majonez oraz chrupiące ziemniaczki do sałatek. Spróbujcie – warto! Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta
Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta
Przepis na sałatkę z indykiem i ziemniaczkami
Drukuj przepisSkładniki
- 400 g mięsa z udka indyka
- 2 średnie ziemniaki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 plasterki sera żółtego
- pół główki sałaty lodowej
- sos: łyżka majonezu + łyżka jogurtu naturalnego
- marynata do mięsa: łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, łyżka oleju
- do ziemniaczków: łyżeczka ziół prowansalskich, pół łyżeczki wędzonej/słodkiej papryki, pół łyżeczki soli
Przepis
Mięso z udka kroimy w kostkę oraz dodajemy do niego składniki na marynatę: łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, łyżkę oleju. Mieszamy, aby zioła pokryły mięso i odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie smażymy mięso na rumiano na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy już nabierze kolorów dusimy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórek. Kroimy w drobną kostkę. Posypujemy ziołami prowansalskimi, papryką oraz solą. Mieszamy, by ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej - jego cienka warstwa powinna przykrywać całe dno. Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy ziemniaczki. Smażymy około 10 minut na mocnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowe ziemniaczki odsączamy na ręczniku papierowym.
Pomidorki kroimy na pół. Ser żółty kroimy w drobne paski. Sałatę kroimy w średniej wielkości kawałki. Łyżkę majonezu mieszamy z łyżką jogurtu naturalnego.
Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w misce i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.
0 komentarzy