Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta to pyszna propozycja zdrowej przekąski na przyjęcia. To świeża kompozycja składników, która odbiega od typowych sałatek z majonezem. Tutaj, zamiast majonezu pojawia się sos musztardowo-miodowy, które doskonale współgra ze wszystkimi składnikami sałatki. Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ponieważ wcześniej musimy upiec marchewkę, a także obrać granat. Jednak jest warta poświęcenia tego czasu. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. W sałatce użyłam świeżej kolendry, jeżeli jej jednak nie dostaniecie, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka z quinoa, batatami i granatem
Sałatka makaronowa z serem feta i granatem
Sałatka z granatem i kurczakiem
Przepis na sałatkę z pieczoną marchewką
Drukuj przepisSkładniki
- 3 marchewki
- granat
- 270 g sera feta
- dwie garście świeżej kolendry (lub pietruszki)
- łyżka oliwy z oliwek
- Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu
Przepis
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 220 stopniach.
Granata odbieramy. Ser kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy.
Kiedy marchewki się upieką i wystygną łączymy z pozostałymi składnikami.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę.
1 komentarz
Justyna
13/01/2019 at 21:03pysznie! uwielbiam połączenie fety ze słodkimi pieczonymi warzywami 🙂 pycha, moje smaki! 😀