Dania bez mięsa/ Owoce/ Sałatki/ Sałatki na imprezę/ Zdrowe sałatki

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta

sałatka z pieczoną marchewką

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta to pyszna propozycja zdrowej przekąski na przyjęcia. To świeża kompozycja składników, która odbiega od typowych sałatek z majonezem. Tutaj, zamiast majonezu pojawia się sos musztardowo-miodowy, które doskonale współgra ze wszystkimi składnikami sałatki. Przygotowanie jej jest dość pracochłonne, ponieważ wcześniej musimy upiec marchewkę, a także obrać granat. Jednak jest warta poświęcenia tego czasu. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. W sałatce użyłam świeżej kolendry, jeżeli jej jednak nie dostaniecie, możecie zastąpić ją natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

Sałatka z quinoa, batatami i granatem

Sałatka makaronowa z serem feta i granatem

Sałatka z granatem i kurczakiem

Przepis na sałatkę z pieczoną marchewką

Drukuj przepis
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 50 minut

Składniki

  • 3 marchewki
  • granat
  • 270 g sera feta
  • dwie garście świeżej kolendry (lub pietruszki)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu

Przepis

1

Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Mieszamy z łyżką oliwy. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w 220 stopniach.

2

Granata odbieramy. Ser kroimy w kostkę. Kolendrę siekamy.

3

Kiedy marchewki się upieką i wystygną łączymy z pozostałymi składnikami.

4

Składniki na sos mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę.

  
    

Może ci się spodobać

1 komentarz

  • Reply
    Justyna
    13/01/2019 at 21:03

    pysznie! uwielbiam połączenie fety ze słodkimi pieczonymi warzywami 🙂 pycha, moje smaki! 😀

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top