Chleb z ziarnami jest prostym przepisem, który pokochacie. Recepturę na niego zdobyłam kilka dni temu i robiłam ten chlebek już dwa razy. Spróbowałam go podczas świąt u cioci, kiedy był prosto wyjęty z piekarnika, z masłem… Niebo w gębie! Chlebek dzięki zawartości zróżnicowanych rodzajów zbóż, jest bardzo syty i pożywny. Uważam, że z powodzeniem może nam zastąpić typowe pszenne pieczywo. Nie jest on bowiem, ani nadmuchaną bułką, ani twardawym pumperniklem, za którym nie wszyscy przepadają. Po upieczeniu i wystudzeniu chlebka możecie go śmiało mrozić, aby mieć w domu zawsze świeże pieczywo 🙂 Zamierzam taką praktykę wypracować u siebie.
Mam nadzieję, że wypróbujecie receptury na ten pyszny chlebek pszenny z ziarnami, warto! Smacznego!
Zobacz też:
Kakaowe ciastka owsiane z orzechami
Proste ciasto bananowe
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami
Przepis na chleb pszenny z ziarnami
Drukuj przepisSkładniki
- 0,5 kg mąki pszennej - typ 405
- 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (7 g)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 0,5 szklanki otrąb pszennych
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- łyżka sezamu
- 2 szklanki wody
Przepis
Z powyższego przepisu wyjdzie nam ciasto na dwie keksówki 20x10 cm. Możecie też chleb upiec w jednej większej.
Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z cukrem oraz 1/4 szklanki wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, otręby, płatki, siemię, słonecznik i sezam. Mieszamy.
Do miski wlewamy rozrobione drożdże i wodę - robimy to stopniowo. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników. Konsystencja ciasta musi być luźna.
Ciasto przekładamy do foremek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni - piekarnik góra dół.
5 komentarzy
matylda
29/04/2020 at 19:19Fajny przepis, ale właśnie robię chleb i zaczęłam się zastanawiać nad pojęciem „dwie szklanki wody” hmmm a jaką masz szklankę, 200ml, 250, 330? bo ja mam właśnie takie i nie wiem według której mam dodać dwie. Uściślij to, albo popraw mnie proszę, jeżeli jest w przepisie a ja nie widzę tej informacji.
Kasia Nowakowska
01/05/2020 at 13:59około 250 ml
Beata
15/01/2020 at 11:56Czy można mąkę pszenną zastąpić np żytnia?
Kasia Nowakowska
15/01/2020 at 21:54Nie robiłam z mąką żytnią, także nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć. Pozdrawiam!
Kasia Nowakowska
20/01/2019 at 20:36Tak, używam tylko takiej ilości. Jeżeli chcesz, aby bardziej Ci wyrósł, możesz dodać nieco więcej 🙂