Pieczywo/ Przepisy czytelników/ Śniadania/ Wypieki

Łatwy chleb z ziarnami

łatwy chleb z ziarnami
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)

Chleb z ziarnami jest prostym przepisem, który pokochacie. Recepturę na niego zdobyłam kilka dni temu i robiłam ten chlebek już dwa razy. Spróbowałam go podczas świąt u cioci, kiedy był prosto wyjęty z piekarnika, z masłem… Niebo w gębie! Chlebek dzięki zawartości zróżnicowanych rodzajów zbóż, jest bardzo syty i pożywny. Uważam, że z powodzeniem może nam zastąpić typowe pszenne pieczywo. Nie jest on bowiem, ani nadmuchaną bułką, ani twardawym pumperniklem, za którym nie wszyscy przepadają. Po upieczeniu i wystudzeniu chlebka możecie go śmiało mrozić, aby mieć w domu zawsze świeże pieczywo 🙂 Zamierzam taką praktykę wypracować u siebie.

Mam nadzieję, że wypróbujecie receptury na ten pyszny chlebek pszenny z ziarnami, warto! Smacznego!

Zobacz też:

Kakaowe ciastka owsiane z orzechami

Proste ciasto bananowe

Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami

Przepis na chleb pszenny z ziarnami

Drukuj przepis
Porcji: 2 keksówki 20x10 cm Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej - typ 405
  • 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych (7 g)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • łyżka sezamu
  • 2 szklanki wody

Przepis

1

Z powyższego przepisu wyjdzie nam ciasto na dwie keksówki 20x10 cm. Możecie też chleb upiec w jednej większej.

2

Drożdże rozdrabniamy, mieszamy z cukrem oraz 1/4 szklanki wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

3

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, otręby, płatki, siemię, słonecznik i sezam. Mieszamy.

4

Do miski wlewamy rozrobione drożdże i wodę - robimy to stopniowo. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników. Konsystencja ciasta musi być luźna.

5

Ciasto przekładamy do foremek i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni - piekarnik góra dół.

 
  

Może ci się spodobać

5 komentarzy

  • Reply
    matylda
    29/04/2020 at 19:19

    Fajny przepis, ale właśnie robię chleb i zaczęłam się zastanawiać nad pojęciem „dwie szklanki wody” hmmm a jaką masz szklankę, 200ml, 250, 330? bo ja mam właśnie takie i nie wiem według której mam dodać dwie. Uściślij to, albo popraw mnie proszę, jeżeli jest w przepisie a ja nie widzę tej informacji.

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      01/05/2020 at 13:59

      około 250 ml

  • Reply
    Beata
    15/01/2020 at 11:56

    Czy można mąkę pszenną zastąpić np żytnia?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      15/01/2020 at 21:54

      Nie robiłam z mąką żytnią, także nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć. Pozdrawiam!

  • Reply
    Kasia Nowakowska
    20/01/2019 at 20:36

    Tak, używam tylko takiej ilości. Jeżeli chcesz, aby bardziej Ci wyrósł, możesz dodać nieco więcej 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top