Ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam 🙂
Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany
Przepis na chlebek odrywany z suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 60 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 1 opakowanie drożdży suszonych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 10 pomidorów suszonych w zalewie
- 60 g parmezanu
- ząbek czosnku
- sól do smaku
Przepis
Na gaz wstawiamy rondelek z wodą i mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.
Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało.
W międzyczasie pomidory blendujemy ze startym parmezanem i czosnkiem, doprawiamy solą do smaku.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt.
Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu.
Każdą z części smarujemy zblendowanymi pomidorami z parmezanem i czosnkiem.
Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi.
Ciasto ponownie dzielimy-kroimy na 5 części - jak na zdjęciu.
Układamy powstałe "kromki" ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut.
Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.
2 komentarze
Żurnalistka
03/02/2017 at 16:45Uwielbiam chlebek odrywany! Robię go trochę inaczej, ale muszę spróbować Twojego sposobu. Po pierwsze mój jest z mozzarellą i pietruszką. Po drugie inaczej obchodze się z ciastem, bo kroje he w pasy, a potem kwadraty 🙂 Ale Twój ma ładniejszy kształt!
Pozdrawiam 🙂
Kasia Nowakowska
04/02/2017 at 15:35Chętnie przygotuję chlebek z Twojego przepisu – na samą myśl o mozzarelli ślinka mi cieknie 😉 Ja ten chlebek robiłam już w kilku wersjach, ale najbardziej smakuje mi ten z ziołami – koniecznie go zrób! 🙂 Przepis: https://www.kuchniabazylii.pl/2015/04/ziolowy-chlebek-odrywany/