Pieczywo/ Śniadania/ Śniadania na słono/ Wypieki

Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami


Ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji, od słonej, po słodką. Szczególnie polecam 🙂


Zobacz też: Ziołowy chlebek odrywany

Przepis na chlebek odrywany z suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Porcji: 1 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 60 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 10 pomidorów suszonych w zalewie
  • 60 g parmezanu
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku

Przepis

1

Na gaz wstawiamy rondelek z wodą i mlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia.

2

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól.

3

Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto.

4

Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość.

5

Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało.

6

W międzyczasie pomidory blendujemy ze startym parmezanem i czosnkiem, doprawiamy solą do smaku.

7

Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt.

8

Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu.

9

Każdą z części smarujemy zblendowanymi pomidorami z parmezanem i czosnkiem.

10

Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi.

11

Ciasto ponownie dzielimy-kroimy na 5 części - jak na zdjęciu.

12

Układamy powstałe "kromki" ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut.

13

Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg). Pieczemy około 50 minut do zrumienienia.

  
    

Może ci się spodobać

2 komentarze

  • Reply
    Żurnalistka
    03/02/2017 at 16:45

    Uwielbiam chlebek odrywany! Robię go trochę inaczej, ale muszę spróbować Twojego sposobu. Po pierwsze mój jest z mozzarellą i pietruszką. Po drugie inaczej obchodze się z ciastem, bo kroje he w pasy, a potem kwadraty 🙂 Ale Twój ma ładniejszy kształt!
    Pozdrawiam 🙂

  • Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top