Obiady/ Tarty/ Wypieki

Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem

Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem to danie, które będzie smakowało dobrze na ciepło i na zimno. To dość uniwersalny przepis na obiad czy przyjęcie. Możecie przyrządzić ją w wersji z kurczakiem, jak zrobiłam to ja lub w wersji bez mięsa. Tarta z piersią kurczaka będzie tylko bardziej pożywna, a smak praktycznie się nie zmieni. W tym daniu wyczuwalny jest przede wszystkim smak buraczków oraz wędzonego sera. To połączenie smaków doskonale ze sobą współgra. Podpatrzyłam je na ostatnich warsztatach od Karola Okrasy. Jeśli nie znajdziecie twarogu to zastąpcie go serem feta. Jest tak samo ma słony, dość mocny smak. Jedno jest pewne: tym przepisem zachwycicie fanów niebanalnych połączeń i buraczków.

Mam nadzieję, że tarta buraczkowa z jarmużem będzie jednym z tych przepisów, do których zaglądacie najczęściej 🙂 Zobaczcie także przepis na tartę, którą moi czytelnicy lubią najbardziej czyli Tartę ze szpinakiem, serem feta i pomidorami. Smacznego!

Zobacz też:

Siekane kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą

Zupa krem z pora

Warzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Przepis na tartę buraczkową z jarmużem i wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm

Drukuj przepis
Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 2 średnie buraczki
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście jarmużu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 150 g piersi z kurczaka
  • olej do smażenia kurczaka
  • 200-300 g wędzonego twarogu
  • słodka śmietanka 18% do zup i sosów
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy zimne masło w kawałkach, jajko i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie zwarte. Można użyć robota do zagniatania. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut.

2

Po wyjęciu z lodówki oblepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto w formie powinno mieć grubość nie większą niż pół centymetra. Cienkie ciasto gwarantuje, że tarta będzie dobrze wypieczona oraz chrupiąca. Jeżeli używacie mniejszej formy, lepiej zostawić trochę ciasta, niż wykorzystywać całe. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aby lekko się podpiekło. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

3

Następnie przygotowujemy składniki na tartę. Buraczki kroimy w plastry. Na maśle podsmażamy posiekane ząbki czosnku i dodajemy jarmuż. Smażymy do momentu, aż jarmuż straci objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu.

4

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy do zrumienienia na oleju na dużym ogniu. Twaróg rozdrabniamy. Śmietankę oraz jajka łączymy w misce i lekko doprawiamy solą i pieprzem.

5

Następnie umieszczamy składniki na tarcie. Na początku kładziemy na ciasto pokrojone w plastry buraczki, a później kurczaka. Nakładamy jarmuż oraz rozdrobniony twaróg.

6

Całość zalewamy zmieszaną śmietaną z jajkami i tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 30 minut.

7

Po upieczeniu czekamy, aż tarta delikatnie ostygnie i kroimy ją na równe kawałki, jak tort. Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu na zimno.

  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top