Jak zrobić ciasto na pizzę z piekarnika? Potrzebujesz kilku podstawowych składników, chęci i trochę siły do zagniatania… no chyba, że wyręczy Cię robot kuchenny 🙂 Ciasto na pizzę zrobisz z mąki każdego typu, jednak najlepsza będzie mąka typu 00, dzięki jej użyciu ciasto będzie bardziej chrupiące. Do przygotowania przepisu będzie potrzebna także oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Oczywiście polecam oliwę, która nada charakterystycznego aromatu. Ciasto na pizzę najczęściej przygotowuję z suszonych drożdży, na pół kilograma mąki używam jednego opakowania suchych drożdży czyli około 7 gram. Do pizzy polecam zrobić własny sos czosnkowy, który będzie smacznym dodatkiem. Smacznego!
Pamiętaj, że pizza wyłożona na rozgrzaną blachę będzie lepiej wypieczona i bardziej chrupiąca.
Zobacz też:
Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką
Pizzerinki czyli mini pizze
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto
Przepis na ciasto na pizzę z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- CIASTO
- 500 g mąki
- 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania papieru do pieczenia
- 250-300 ml letniej wody
- papier do pieczenia
- SOS POMIDOROWY
- 250 g przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- DODATKI
- żółty ser/mozzarella
- salami
- cebula
- papryka
- oliwki
- kapary
Przepis
SUCHE DROŻDŻE: mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Wyrabiamy około 10 minut do dokładnego połączenia się składników, aż ciasto będzie jędrne i gładkie.
ŚWIEŻE DROŻDŻE: drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól, oliwę oraz wcześniej zrobiony zaczyn i dodajemy stopniowo wodę. Wyrabiamy około 10 minut do dokładnego połączenia się składników, aż ciasto będzie jędrne i gładkie.
Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na conajmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki na pizzę oraz robimy sos pomidorowy: przecier łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz ziołami.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je nożem na dwie części, z każdej będziemy formować pizzę. Część ciasta rozciągamy w powietrzu w dłoniach, aby powstał nam cienki placek. Kładziemy go na papierze do pieczenia, wcześniej posmarowanym oliwą z oliwek. Ciasto delikatnie rozciągamy palcami, aby powstało duże foremne koło. Formujemy tak, aby powstały ranty pizzy.
Tak przygotowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym oraz nakładamy na nie pozostałe składniki, zaczynając od sera. Pizzę na papierze do pieczenia wkładamy na rozgrzaną blachę piekarnika i pieczemy w 220 stopniach w termoobiegu przez 10 minut. Postępujemy tak samo z drugim kawałkiem ciasta.
Porady
Przed włożeniem do piekarnika możecie dodatkowo posypać pizzę ziołami prowansalskimi.
3 komentarze
Sebastian
24/10/2020 at 23:32To niestety placek drożdżowy a nie pizza… do pizzy daje się minimalna ilość drożdży, zimna wodę (im zimniejsza tym lepsza aby nie przekroczyć 25 stopni przy wyrabianiu ciasta), nie dodaje się cukru… Proszę zerknąć na grupy miłośników pizz, gdzie znajdziecie właściwa ilość składników i gwarancję że po zjedzeniu pizzy nie będzie się miało problemów gastrologicznych.
Kasia Nowakowska
26/10/2020 at 16:32Panie Sebastianie, na blogu znajduje się także przepis na prawdziwą włoską pizzę z pieca, robioną wg włoskiej receptury 🙂 Zapraszam Domowa włoska pizza – przepis na ciasto
kamień do pieczenia pizzy
30/08/2022 at 08:23Uwielbiam takie komentarze… Jest tyle rodzajów pizzy ile ludzi na świecie 🙂 – W samym neapolu mówi się podobnie… Ja nazywam taką pizzę Polską i jak najbardziej jest smaczna i nadająca się do zjedzenia 🙂