Obiady/ Przekąski/ Wypieki

Pizzerinki czyli mini pizze

Pizzerinki czyli mini pizze to efektowna i smaczna przekąska dla wszystkich osób, które lubią fast foody 🙂 Przygotowanie ich zajmuje około 2 godzin, ponieważ sami musimy przygotować ciasto, ale efekty to wynagradzają. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pizzerinki możecie przyrządzić na imprezę, wycieczkę, obiad czy kolację. Zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami 🙂 Ja użyłam do przygotowania pieczarek, cebulki, sera oraz szynki. Według mnie te mini pizze nie potrzebują dodatkowo do jedzenia żadnego sosu czy ketchupu, ponieważ sam “podkład” pomidorowy jest bardzo intensywny w smaku, jednak to Wam pozostawiam tę decyzję.


Zobacz też:

Bagietki nadziewane kurczakiem i serem

Śniadaniowe muffinki jajeczne

Tarta z łososiem według Michela Moran

Tarta z boczkiem i cebulą

Przepis na mini pizze

Drukuj przepis
Porcji: 6-8 Czas gotowania: 2 godziny

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • 300 g mąki
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Sos pomidorowy na ciasto:
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • Dodatki:
  • 200 g pieczarek + łyżka masła
  • kilka plasterków szynki
  • mała cebula
  • 300 g startego sera żółtego lub mozzarella

Przepis

1

Do 150ml wody dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę z drożdżami i cukrem, szczyptę soli oraz olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do połączenia składników. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

2

W międzyczasie przygotowujemy sos na ciasto. Koncentrat mieszamy z olejem, ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.

3

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda. Ser ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w plasterki.

4

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6-8 części, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki. Każdy kawałek ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.

5

Każdy smarujemy naszym sosem pomidorowym oraz nakładamy składniki. Pieczemy 10 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni.

 

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top