Pizzerinki czyli mini pizze to efektowna i smaczna przekąska dla wszystkich osób, które lubią fast foody 🙂 Przygotowanie ich zajmuje około 2 godzin, ponieważ sami musimy przygotować ciasto, ale efekty to wynagradzają. To jest podobnie, jak z tymi mini hamburgerami – należy włożyć w nie sporo pracy, ale smak i wygląd nam to wynagrodzi. Pizzerinki możecie przyrządzić na imprezę, wycieczkę, obiad czy kolację. Zróbcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami 🙂 Ja użyłam do przygotowania pieczarek, cebulki, sera oraz szynki. Według mnie te mini pizze nie potrzebują dodatkowo do jedzenia żadnego sosu czy ketchupu, ponieważ sam „podkład” pomidorowy jest bardzo intensywny w smaku, jednak to Wam pozostawiam tę decyzję.
Zobacz też:
Bagietki nadziewane kurczakiem i serem
Śniadaniowe muffinki jajeczne
Tarta z łososiem według Michela Moran
Tarta z boczkiem i cebulą
Przepis na mini pizze
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- 150 ml wody
- 20 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka cukru
- 300 g mąki
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- Sos pomidorowy na ciasto:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- Dodatki:
- 200 g pieczarek + łyżka masła
- kilka plasterków szynki
- mała cebula
- 300 g startego sera żółtego lub mozzarella
Przepis
Do 150ml wody dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę z drożdżami i cukrem, szczyptę soli oraz olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do połączenia składników. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sos na ciasto. Koncentrat mieszamy z olejem, ziołami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle do momentu, aż wyparuje z nich woda. Ser ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w plasterki.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6-8 części, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki. Każdy kawałek ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.
Każdy smarujemy naszym sosem pomidorowym oraz nakładamy składniki. Pieczemy 10 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni.
0 komentarzy