Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z warzyw i żółtej soczewicy

Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy

Zupa krem z warzyw i żółtej soczewicy jest lekkostrawną oraz sycącą propozycją obiadu. Doprawiona odrobiną harissy jest lekko pikantna, co dodaje jej charakteru. Zupę krem najlepiej serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Oczywiście podana z odrobiną kwaśnej śmietany smakuje najlepiej. Możecie zupę także ozdobić ziarnami dyni czy słonecznika i dowolnymi ziołami. Niech poniesie Was fantazja 🙂 Smacznego!

Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!


Zobacz też:

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą

Zupa krem z pora i batata

Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy

Drukuj przepis
Porcji: 5 Czas gotowania: 40 minut

Składniki

  • łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki harissy (takiej w tubce)
  • 250 g obranej marchewki
  • 200 g obranego selera korzeniowego
  • 200 g żółtej soczewicy
  • 1,5 l bulionu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

1

Czosnek siekamy, cebule kroimy w plastry, podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy harissę oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i seler.

2

Smażymy chwile na dużym ogniu do zrumienienia się warzyw, wydobycia smaku. Mieszajcie, aby ich nie przypalić.

3

Następnie przekładamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut aż warzywa zmiękną.

4

Dodajemy następnie soczewicę i gotujemy kolejne 10 minut. Blendujemy i doprawiamy gałką, papryką, solą i pieprzem.

Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy
Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy
Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy
  
    

Może ci się spodobać

0 komentarzy

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)

Top