Zupa krem z warzyw i żółtej soczewicy jest lekkostrawną oraz sycącą propozycją obiadu. Doprawiona odrobiną harissy jest lekko pikantna, co dodaje jej charakteru. Zupę krem najlepiej serwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Oczywiście podana z odrobiną kwaśnej śmietany smakuje najlepiej. Możecie zupę także ozdobić ziarnami dyni czy słonecznika i dowolnymi ziołami. Niech poniesie Was fantazja 🙂 Smacznego!
Obserwuj mnie – bądź na bieżąco!
Zobacz też:
Zupa krem z pieczonych pomidorów
Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą
Przepis na zupę krem z warzyw i żółtej soczewicy
Drukuj przepisSkładniki
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki harissy (takiej w tubce)
- 250 g obranej marchewki
- 200 g obranego selera korzeniowego
- 200 g żółtej soczewicy
- 1,5 l bulionu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Czosnek siekamy, cebule kroimy w plastry, podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy harissę oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i seler.
Smażymy chwile na dużym ogniu do zrumienienia się warzyw, wydobycia smaku. Mieszajcie, aby ich nie przypalić.
Następnie przekładamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut aż warzywa zmiękną.
Dodajemy następnie soczewicę i gotujemy kolejne 10 minut. Blendujemy i doprawiamy gałką, papryką, solą i pieprzem.
0 komentarzy